Thursday, 20 December 2012

awak sahabat saya selamanyaaa !

bukak lagu nie tauu before bace. khas untuk fiet :)

okayy. memandangakann ini MUNGKIN mnjadi entri terakhir aku sebelum menjejakkan kaki di SAKTI,
i want to introduce my super-awesome friend,
her name is Fitrah Syahirah Bahrim. call her Fiet 
mehh aku ceritakan pasal awek cun nie kat koranng.
 lahir pada 1 Februari 1996. dekat jerr nan aku. 27 Feb 96 *nak hadiah*
duduk dekat Batu Pahat, Johor !

she is photogenic ! and beautiful in reality :)
kitorang memang sukaa buat noty sama2. 
 Ayun Farahin, dan Cheet puun same.
kemanaa kitoranng pegi mesti samaa-samaa.
agak-agak kalau tengah jalan,, pastu dgar bunyi orang memekak.
hah ! kitoranng lah tuh . heheh .nakal sikit jerr *ohh ye ke? .humming *
gambar nie diambil masa kitorangg menyelinap masuk bio lab time prep malam.


fitrah cik froggy :)
ini adalah cop rasmi cik akak nie. comel kann ?
memang comel, abess semua buku budak2 nie adaa cop rasmi gambar froggy nie.
bila cik fitrah nie rasa berkenan untuk turunkann cop mohor nie..
maka, akan tersemat kenangan kat tempat itu, everywhere :)
eventhough buku teks hak kerajaan. bedal je diaa cop. haha.
kat buku aku belambak cop nie. kadang2 kawan2 aku ingat nie buku diaa.
tapi takpe.. aku tak kesah puun . tapi kalau yg kat buku teks tuh..
kalau kenaa saman aku tak tanggung ehh ? haha joke :)


kad matrix kami ! tapi tahuun depan dah tukar baru.. peace !
yerrlahh. masing2 sudah berjawatan. hewhewhewww.
 tapi aku memang tak puas hati fiet, cheet nan farahin satu exco. ngelat !
takpe2. mudah-mudahann tahuun depan kitaa same kelas. aku sangat berharap :)


i keep it as my cute stuff. even though it just a small piece. i love it !
may Allah bless her too ,, terimaa kasih jadik kawan aku masaa suka dan sedih
dan untuk fiet: you are amazing just the way you are.
jadik diri sendiri dan kitaa akan jadik yg paling sempurnaa !


 ececehh. pegang pen .. tengah buat kejaa ke ? haha.
fitrah nie.. kalau time diaa rajen memang rajen ter-AMAT. tapi kalau malas.
memang malas yg tak sukar dgambarkann .haha *terok bebeno jerr bunyi die*
hanyaa kami2 jerr yg taw, act taklaah terok manaa.saje jerr. hee
dari awal sekolah sampai akhir tahuun. fiet laah yg duduk sebelahh aku..
dan kami masing-masing mmpunyai kenangan trsendiri dgan cikgu2 :)
kenangan terindah !

budakk cute and gilaa lensa ! candyd girlll. haha
peace ! hanya aku, fiet dan mereka-mereka yg tau pasal blue-tooth . hahha.
tapi siapaa mereka-mereka tuh yerr ? haha.
kepada mereka2 : keep it as secret okayy ?. *janji tauuu * 
siapa aku untuk menidakkn realiti. tahuun depan tahuun last .bermakne ?
SPM menghantui.
aku harap sangat2 dapat struggle same2 nan fiet untuk capai straight A.
dann kalau berkesempatan, will fly over the world :) aminn .
aku doakann yg terbaek untuk kau fiet . last but not least. i MISS you 
my heart will keep saying : aku sayangg kau !

*klik namaa comel warne pink kat atass tuh untuk tengok blog fiet okayy ?
*aku tunggu fiet on9,, cepat laah on9 cik kak ! adaa something menyedihkann 
nak habak kat kau .



thanks reading my diary

Saturday, 15 December 2012

legacy of lenity: saya sayang kamu !

written on : December 2012 .. but the memories will be always in this heart .
legacy of lenity stands for = warisan yang penuh kasih sayang :)
kami lebih dkenali dgan singkatan LOL :) #lots of love :).
yuuup. memang batch kitorang penyayangg kodd :P**blink blink **
kenapaa kelip- kelip mataa pulak nie ? haha. yang tuh kitaa tak tau . 
 merepek laah ina .errrrrrrr *blinking again * hehe
ehh betollah . ina antara mereka-mereka yang penyayang tuh. * sila angguk *
apaa yang ina nak cakap adalah.. i love this batch very much !!
yerrlah batch sendiri .. manaa tak sayang.
tahuun nie kitorang menerajui tampuk kepimpinan for our beloved school.

okayy. yang bawah nie adalah gambar2 kelas form4 kami ..
jangan pelik kenapaa ada kelas yang semua membernyaa hanya satu gender. 
 act, satu kelas jerr yaang campur laki perempuan. they are Baidurian !
Baidurian tuh bukannn mereka durian tauu.. tapi mereka adalah ahli 4 Baiduri . kelas diorang paling jaoh daripada kitorang nie. merekaa tidak perlu naek tangga  untuk ke kelass. but are we still  like belangkas ! belajar tetap belajar . kawan tetap kawan :)

 ini pulak kelas 4 Delima. apaa yang amazing  pasal kelas nie. nie adalah kelas lelaki yg paling bersih kat sekolahh, bersih sangat kerr  yup memang bersih. aku puun kagum nan diorang . hahah. tengok laah gaya diorang.. macam- macam !

alright. this is my class. 4 intan :) and i am proud to be one of them. kelas kitorang pulakk kelas paling cantik *hewhew * bestt tauu kelas semua perempuan ! aku sukaa sangat- sangat. walaupun masa mula2 tau dulu macam tak suke.  but here i learn many things with them.. oci  sayang korang 4 Intanian !

 4 Mutiara . kelas nie ramai  budak2 yg haruk macam kelas lainn.. kelas diorang hanya bersebelahan dekat 4 delima. bahagianyaa tengok diorang dengan guru kelas diorang tuhh kann. hehehh. kalau nak tau, diorang memang manjaa nan cikgu perempuan .. hahaha



 see ! sporting tak cikgu2 kitorangg ? yang pkai tudung oren tuuh adalah Rohana sensei.. cikgu Jepun. ajar budak- budak kelas jepun.. banyak kenangan tersemat dengan beliau. :) ehhhh. namaa kelas nie 
 4 Nilam :)

this year SAKTI has changed a lot .
 ayahanda kitorang puun dapt yg baru. sistem rumah sukan ?
 sistem yg maken memeningkan..
 jgan cakap .. memang banyak berubah.. PENING. kenaa pindah dorm sana.. tup tup.. 
ehh, kenaa pindah dorm laen pulak.. kani hanya mengikut apaa yg dkehendaki.
dorm satu aras satu form :) tapi kami bahagia dengan hiduup kami :) 

belajar untuk sayang kawan. diorang laah yg adaa masa susah dan senang kitaa kat hostel ..
okayy. rasanyaa sampai sini jerr aku mmenceritakan mengenai merekaa. my sunshines ! 
walaupun selalu jeles kalau tengok adaa result yg lagi gempak drpd apaa yg diri sendiri dapat..
tapi itulah landasan untuk aku berusaha lebih keras mungkin *i admit *
kenangan manis aku adalah bila bersama-sama korang
in shaa allah, semoga ukhuwah persahabatan kita berkekalan.
oci sayang LOL hum fiha holidun.. aminn ya Allah..
ukhwah kami ukhwah fillah ...

"Tidak sempurna iman seseorang itu selagi mana 
dia tidak mampu mencintai saudaranya sebagaimana mencintai dirinya sendiri :) "

Ukhwah bukan terletak pada manisnya tutur bicara, indahnya pertemuan ,
Tetapi pada doa seorang sahabat di dalam doa ..

sekiannn. daripada aku : a legacy of lenity lover :D,
SM Sains Kota Tinggi .(SAKTI)
 kami memang ada SAKTI ?
Tak .. tapi kami sayang kenangan di SAKTI .



thanks reading my diary

Friday, 14 December 2012

solat dhuha itu kunci rezeki


assalammualaikum to all my muslim readers 
Today is Friday right ? an awesome day for us every week. day when God increased the reward for every practice and good things that we do. Generous nature of God prevails. He increased the reward but not sin for which are doing nasty things. But I do not mean that we just have to do a good deed, manner only on Friday . We need to do a good deed every dayÜ . Kali nie aku nak kongsikan sesuatu mengenai solat dhuha.
kadang2 banyakk sangat bendaa  kat dunia nie kitaa pandang remeh. " alahh, ape jerr dapat buat bendaa tuh . tak dapat duit pun " **buang jauh2 keyhh !** memang, pada mate ksr,, kitaa nampak bendaa tuh tak mmberi kesan punn.. but Allah is Maha-wise :). DI sebalik bendaa yang kita nampak kecil tulahh,, Dia sembunyikan pelbagai kebaikan apabila kitaa melakukannyaa.Tapi ingatt yerr ? kalau kita dah berusaha sedaya upaya, berdoa mengharap apaa yang kite nak manjadi satu kenyataan ... tup tup tak dapat. jangan mengalah untuk mencuba lagi.. dan mungkin kitaa tak dapat kat dunia. tapi kat Akhirat ,, mana tauu ??   belum cuba belum tahu kann ? 
 Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih dilautan.” – Riwayat Ibnu Majah dan At-TirmidziDi dalam kitab “An-Nurain” sabda Rasullullah SAW yang maksudnya : “Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan.”
 dhuha prayer is the sustenance's key . sebab apaa ? time nie laah semua orang keluar rumah carik rezeki merata- rata di atas bumi Allah nie..



Ya Allah sesungguhnya waktu dhuha itu dhuha-Mu
Kecantikannya kecantikan-Mu...Keindahannya keindahan-Mu
Kekuatannya kekuatan-Mu...Kekuasaannya kekuasaan-Mu
Perlindungannya perlindungan-Mu...

Ya Allah jika rezeki masih di langit, turunkanlah
Jika di bumi keluarkanlah...Jika sukar permudahkanlah
Jika haram sucikanlah...Jika jauh dekatkanlah

Berkat waktu dhuha
Kecantikan-Mu keindahan-Mu kekuatan-Mu kekuasaan-Mu 
Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada 
hamba-hamba-Mu yang soleh

Lagu : Bazli UNIC
Lirik : Bazli UNIC

okeyyhh. nie adalah doa Dhuha. macam panjang kann ? satu fakta yang semua org kenaa terima : kitaaa akn  lebih mudah menghafaz sesuatu apabila ianya diubah menjadi sebuah lagu  doa dhuha nie punn ade lagunyaa tau.  hah. nak tau tak,, ada lahh padaa suatu hari.. haha. macam masuk pertandingan bercerita pulakk :p . ceritaanya macam nie :
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- hari tuhh budak2 sekolah ina, tgah smbahyang dhuha kat SuraU Al-Jawahir, located at SAKTI. time tuh ketua pelajar kitorang.. atau pun kitorang panggil Presiden Abdul Fattah bin Samsuri jadik imam. lepas abes solat,, dia mengalunkan doa dhuha . yang agak menakjubkan.. time dengar dia bace tuh.. aku tengok semua budak2 perempuan nie senyap jerrlahh. dah abes jerr. ssemua bising. nie antara sentences2 yang keluar dari mulut diorang.

. "Ya Allah , nak nanges aku. " , " Ehh. sape yang bace tadi ? " , "pehh, orang nie lahh suami aku". aku senyap jerr tengok budak2 laen yang macam2 expression diorang tunjuk kat aku..walaupun aku pun rasa benda yang samaa:P adaa yang menangis tau ! bagi yang senyap jerr .. mungkin mereka masih menghayati:)  really amazing..  bilaa ingat balek memang nak tergelak.. yerrlahh. ssemua direct jerr cakap mcm tuh . .hakikat yang dah terang lagi bersuluh kann ? ayat2 suci Al-quuran mampu membuat hati kita tenanngg. ada yang sampai tak sedarr air jernih dah meleleh mintakk dilap ✿  




أنا أحب الله 
okayy. sampai sini jerr ina share apaa yang ina tau pasal solat dhuha yang tersembunyi banyak kebaikan nie.. doa dhuha  tuh adalah nyanyian Bazli UNIC. Si abang yang kecoh+ becok tapi baek :)  untunng bini diaa. kalau jumpaaa family diaa,, memang macam kecoh satu kampung.. haha.  okayyyy .. type- off.
thanks reading my diary