Friday, 14 December 2012

solat dhuha itu kunci rezeki


assalammualaikum to all my muslim readers 
Today is Friday right ? an awesome day for us every week. day when God increased the reward for every practice and good things that we do. Generous nature of God prevails. He increased the reward but not sin for which are doing nasty things. But I do not mean that we just have to do a good deed, manner only on Friday . We need to do a good deed every dayÜ . Kali nie aku nak kongsikan sesuatu mengenai solat dhuha.
kadang2 banyakk sangat bendaa  kat dunia nie kitaa pandang remeh. " alahh, ape jerr dapat buat bendaa tuh . tak dapat duit pun " **buang jauh2 keyhh !** memang, pada mate ksr,, kitaa nampak bendaa tuh tak mmberi kesan punn.. but Allah is Maha-wise :). DI sebalik bendaa yang kita nampak kecil tulahh,, Dia sembunyikan pelbagai kebaikan apabila kitaa melakukannyaa.Tapi ingatt yerr ? kalau kita dah berusaha sedaya upaya, berdoa mengharap apaa yang kite nak manjadi satu kenyataan ... tup tup tak dapat. jangan mengalah untuk mencuba lagi.. dan mungkin kitaa tak dapat kat dunia. tapi kat Akhirat ,, mana tauu ??   belum cuba belum tahu kann ? 
 Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih dilautan.” – Riwayat Ibnu Majah dan At-TirmidziDi dalam kitab “An-Nurain” sabda Rasullullah SAW yang maksudnya : “Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan.”
 dhuha prayer is the sustenance's key . sebab apaa ? time nie laah semua orang keluar rumah carik rezeki merata- rata di atas bumi Allah nie..



Ya Allah sesungguhnya waktu dhuha itu dhuha-Mu
Kecantikannya kecantikan-Mu...Keindahannya keindahan-Mu
Kekuatannya kekuatan-Mu...Kekuasaannya kekuasaan-Mu
Perlindungannya perlindungan-Mu...

Ya Allah jika rezeki masih di langit, turunkanlah
Jika di bumi keluarkanlah...Jika sukar permudahkanlah
Jika haram sucikanlah...Jika jauh dekatkanlah

Berkat waktu dhuha
Kecantikan-Mu keindahan-Mu kekuatan-Mu kekuasaan-Mu 
Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada 
hamba-hamba-Mu yang soleh

Lagu : Bazli UNIC
Lirik : Bazli UNIC

okeyyhh. nie adalah doa Dhuha. macam panjang kann ? satu fakta yang semua org kenaa terima : kitaaa akn  lebih mudah menghafaz sesuatu apabila ianya diubah menjadi sebuah lagu  doa dhuha nie punn ade lagunyaa tau.  hah. nak tau tak,, ada lahh padaa suatu hari.. haha. macam masuk pertandingan bercerita pulakk :p . ceritaanya macam nie :
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- hari tuhh budak2 sekolah ina, tgah smbahyang dhuha kat SuraU Al-Jawahir, located at SAKTI. time tuh ketua pelajar kitorang.. atau pun kitorang panggil Presiden Abdul Fattah bin Samsuri jadik imam. lepas abes solat,, dia mengalunkan doa dhuha . yang agak menakjubkan.. time dengar dia bace tuh.. aku tengok semua budak2 perempuan nie senyap jerrlahh. dah abes jerr. ssemua bising. nie antara sentences2 yang keluar dari mulut diorang.

. "Ya Allah , nak nanges aku. " , " Ehh. sape yang bace tadi ? " , "pehh, orang nie lahh suami aku". aku senyap jerr tengok budak2 laen yang macam2 expression diorang tunjuk kat aku..walaupun aku pun rasa benda yang samaa:P adaa yang menangis tau ! bagi yang senyap jerr .. mungkin mereka masih menghayati:)  really amazing..  bilaa ingat balek memang nak tergelak.. yerrlahh. ssemua direct jerr cakap mcm tuh . .hakikat yang dah terang lagi bersuluh kann ? ayat2 suci Al-quuran mampu membuat hati kita tenanngg. ada yang sampai tak sedarr air jernih dah meleleh mintakk dilap ✿  




أنا أحب الله 
okayy. sampai sini jerr ina share apaa yang ina tau pasal solat dhuha yang tersembunyi banyak kebaikan nie.. doa dhuha  tuh adalah nyanyian Bazli UNIC. Si abang yang kecoh+ becok tapi baek :)  untunng bini diaa. kalau jumpaaa family diaa,, memang macam kecoh satu kampung.. haha.  okayyyy .. type- off.
thanks reading my diary

0 Smile for me♒: