Monday, 7 July 2014

Sekilas hatiku terusik


Hari tu, satu kelab di university  Iliya ada buat satu pemilihan bagi ahli jawatankuasa utk kelab itu .Iliya excited . sangat-sangat . Ini memang apa yang Iliya suka, melibatkan diri dalam komuniti. Iliya akan berkhidmat untuk kawan-kawan Iliya . Bila dibuat briefing mengenai program yang bakal dilaksanakan , Iliya lagi bertambah excxited ! Sebab ada tarian dalam program itu .

Kalau dalam mana-mana program dulu, Iliyalah yang akan volunteer utk menjadi guru penari . Tarian zapin pastinya menjadi kegemaran Iliyaa serta pelbagai ragam koreografi diselitkan utk menambahkan seri satu tarian yang dipersembahkan nanti . Ternyata idea bernas Iliya selama ini membuka mata para penonton yang melihat utk merasakan bahawa tarian zapin ni best J

Iliya bawak tarian zapin ke seluruh pelusuk Malaysia . Masa perkhemahan PKBM(L) Kebangsaan dekat Perak , dekat KD Sultan Ismail Tg. Pengelih , malah masa join PLKN .. Memang Iliya akan ajar free of charge .

Bagi Iliya , tarian zapin memang best . Sangat best . Mana taknya, Iliya dah menjinakkan diri dan hati ke arah tarian tradisional Johor itu  sejak di bangku sekolah rendah lagi. Masa sekolah dulu, semua ahli group zapin Iliya tak pkai tudung , tapi Iliyaa tetap dengan pendirian Syaira utk pakai scarf .Nampak agak pelik , tapi “ini pendirian aku , aku malu tak pakai tudung “ ,Iliyaa bermonolog .

Jujur Iliya cakap . Iliyaa jumpa jiwa Iliya dalam  tarian zapin . Iliya sangat enjoy bila masa ada apa-apa berkaitan zapin . Sepenat mana Iliya , Iliya tetap akan join mana-mana practice . People can ask Iliyaa to teach them this zapin , Iliya will surely have the time with them .THATS HOW THINGS WORK WHEN OUR HEART ARE STICK WITH THEM .

Iliya cintakan seni . lukisan, jahitan , mewarna, semuaa yang sewaktu dengannya . menari ? pun samaa “ they are there: at some part of me “ kata hati  berbicara lembut .

Tapi hari ni , Iliya pelik . ada satu perasaan skerasnya membantah Iliya untuk menari untuk kali itu .

Tatkala itu juga , Iliya berbolak-balik melawan perasaan sama ada nak join atau pun tidak . Dalam keadaan hati yang berbolak balik (hanya tuhan yang tahu ) Iliya sedaya- upaya berusaha mempamerkan riak wajah penuh ketenangan . Iliya tunduk senyap . Suara bising perbincangan kumpulan di dewan kuliah hari itu rasa tak didengari telinga .

Bila ditanya siapa volunteer nak ajar , takde sape yang angkat tangan untuk volunteer . Iliya ? Iliya  senyap jer .pandang bawah . Hati masih berbolak –balik padahal kata putus diperlukan masa tuh jugak .Akhirnya , ada yang volunteer  walaupun si dia yang volunteer tu bukanlah seorang  penari .Iliya a pandang dia, Punah harapan Iliya .

Riak muka Iliya macam biasa . Hati Iliya menangis … dulu Iliya tak macam ni .

Iliya tahu , Iliya masih dalam proses untuk melaksanakan perubahan .  Tudung labuh menjadi kegemaran , baju longgar menjadi sasaran . Al- Quran menjadi teman Iliya dimana- mana ; kelas, lab . Inshaa Allah Iliya akan berusaha utk istiqamah terhadap perubahan the JOURNEY TO JANNAH ini .Iliya masih ditemani ketenangan sepanjang perjalanan menuju JannahNya itu, tapi bila disentuh mengenai tarian , hati Iliya jadi goyah . Maklumlah , ia dah menjadi sebahagian daripada jiwa Iliyaa . Iliya menangis sendiri . Laju  tisu diambil bagi menyeka air mata. Takut disedari kawan-kawan .

Iliya penari . jahatkah Iliyaa ? Rasanya tak ..Tapi itu dulu .

Ya Allah . Ada satu perasaan malu untuk menari sambil diperhatikan ajnabi datang bertandang , perasaan malu dengan tuhan juga bertandang .  Besarnya dugaan ini ….  Jujurnya ,Sungguh Iliya rindu untuk menari :’(

Iliya terpaksa lupakan sesuatu yang menjadi separuh jiwa Iliyaa buat selama-lamanya . Dalam keadaan sedu-sedan itu , doa meniti di bibir “ya Allah , berikan kekuatan kepadaku untuk terus berada di jalanMu , aku perlukannya ya Allah “ ,air mata diseka usai berdoa . Nafas ditarik dan masa itu , segala pengharapan diserahkan hanya kepadaNya .

 Iliyaa tak kuat bab-bab teringat cerita-cerita lama ni , mungkin inilah ujianNya :)

Iliya tahu susah . Tapi , ini jalan yang Iliya pilih . Iliya yang dulu bukanlah yang sekarang.  Iliya bersyukur menjadi insan terpilih untuk diberikan hidayah olehNya . Alhamdulillah .

*Nak berubah , banyak benda akan diduga . Allah nak tengok tahap mana kesabaran kita dalam menuju redhaNya . Jangan mengalah . Biar kita nangis sekarang , jangan kita nangis nanti (DEEP) . Sungguh Allah tahu mana yang terbaik untuk hambaNya . Berusahalah untuk menjadi baik selagi peluang masih diberi .

Jom ! Iliya nak ajak korang .

UNTUK DIHARGAI, maka lihatlah pandangan Allah, bukan pandangan manusia .

CHANGE FOR GOOD IS AIN’T A CRIME -Hlovate –
Salah satu nukilan yang berani untuk dikongsikan .
Pengalaman hidup seorang hamba . Siapa identity Iliya yang sebenar ?
Ohh tak perlu diberitahu J Semoga Iliya istiqamah . aminn ..

ALL THE BEST DEAR SYAIRA .

thanks reading my diary

Saturday, 5 July 2014

one day one JUZUK . :) Barakallah .



this note have been written by my dearest Pipah on my quran :) 

Pelbagai inisiatif dilaksanakan oleh kakak-kakak dan abang-abang yang sangat prihatin terhadap adik-adik asasi mereka di UNIMAS ini . Semoga aktiviti ONE DAY ONE JUZUK mampu diteruskan untuk bulan-bulan lain selain bulan Ramadhan . Rugi siapa yang tak join . Sebab ? Sebenarnya tanpa sedar , kita banyak ter-MEMbuangkan masa-masa kita dengan perkara-perkara yang tak berfaedah; bual-bual kosong etc. Maka dengan   menukarkan rutin harian yang lama itu dengan pembacaan dan penghayatan terhadap ayat suci al-Quran walau di mana pun kita berada; sama ada sebelum memulakan lecture class, lab project. Semoga hati-hati kita mampu merasai ketenangan yang selama ini didambakan .
.................................................................................................
a really great experience to be shared . 
source : template by IKRAM Samarahan .
due to Street Dakwah on 05th July 2014 
venue : Summer Mall, Kota Samarahan, Sarawak .
Nuzul Quran .Mungkin ketika membaca risalah ini, nuzul Quran akan tiba beberapa hari sahaja lagi . Yang pasti, Nuzul Quran jatuhnya pada bulan Ramadhan yang penuh kemuliaan dan keberkatan ini .

Ramadhan dan al-Quraan saling berkait rapat antara satu sama lain . Inilah tanda bahawa kalam Allah yang agung itu mempunyai kesan istimewa terhadap umat Muhammad ini.

"Sesungguhnya telah Kami turunkan kepad akamu sebuah kitab yang di dalamnya terdapat sebab- sebab kemuliaan bagimu .Maka apakah kamu tiada memahaminya ?"(Al- Anbiya' ayat  10 )

Justeru, kita amat berbangga dengan manuskrip langit ini . Kebanggaan kita iru menndorong kita untuk membasahkan lidah kita dengan membacanya .Kedua telinga kita juga didengarkan dengan aluan kalimahNya yang mulia . Sehinggakan hati kita terpaut untuk mentadabburnya .Abi Umamah pernah mengatakan bahawa rasulullah pernah bersabda ,

"Bacalah al-Quran kerana ia akan datang pada hari kiamat menjadi penolong bagi para pembacanya "

Keberkatan al-Quran bukan sahaja terpalit pada sang pembacanya ,namun rumah yang didiami sang pembaca juga akan turut diberkahi .Subhanallah ! Oleh itu , marilah kita sama-sama memberkahi rumha kediaman kita dengan sinaran ayat-ayat suci al-Quran .sabda Rasulullah lagi ,

"Rumah yang di dalamnya dibacakan al-Quran ,Maka menjadi luas bagi penghuninya , banyak kebaikannya, dikunjungi oleh malaikat dan syaitan keluar daripadanya "

Semoga kita menjadi seorang Muslim yang selalu mendampingi al-Quran dan rumah kita diberkahi olehNya . amin ya Rabbal alamin,,

spread the love . gembira bersama mereka . Ukhwah kami ukhwah fillah , Aminn .
jomm ! ONE DAY ONE JUZUK :)

thanks reading my diary