Saturday, 5 July 2014

one day one JUZUK . :) Barakallah .this note have been written by my dearest Pipah on my quran :) 

Pelbagai inisiatif dilaksanakan oleh kakak-kakak dan abang-abang yang sangat prihatin terhadap adik-adik asasi mereka di UNIMAS ini . Semoga aktiviti ONE DAY ONE JUZUK mampu diteruskan untuk bulan-bulan lain selain bulan Ramadhan . Rugi siapa yang tak join . Sebab ? Sebenarnya tanpa sedar , kita banyak ter-MEMbuangkan masa-masa kita dengan perkara-perkara yang tak berfaedah; bual-bual kosong etc. Maka dengan   menukarkan rutin harian yang lama itu dengan pembacaan dan penghayatan terhadap ayat suci al-Quran walau di mana pun kita berada; sama ada sebelum memulakan lecture class, lab project. Semoga hati-hati kita mampu merasai ketenangan yang selama ini didambakan .
.................................................................................................
a really great experience to be shared . 
source : template by IKRAM Samarahan .
due to Street Dakwah on 05th July 2014 
venue : Summer Mall, Kota Samarahan, Sarawak .
Nuzul Quran .Mungkin ketika membaca risalah ini, nuzul Quran akan tiba beberapa hari sahaja lagi . Yang pasti, Nuzul Quran jatuhnya pada bulan Ramadhan yang penuh kemuliaan dan keberkatan ini .

Ramadhan dan al-Quraan saling berkait rapat antara satu sama lain . Inilah tanda bahawa kalam Allah yang agung itu mempunyai kesan istimewa terhadap umat Muhammad ini.

"Sesungguhnya telah Kami turunkan kepad akamu sebuah kitab yang di dalamnya terdapat sebab- sebab kemuliaan bagimu .Maka apakah kamu tiada memahaminya ?"(Al- Anbiya' ayat  10 )

Justeru, kita amat berbangga dengan manuskrip langit ini . Kebanggaan kita iru menndorong kita untuk membasahkan lidah kita dengan membacanya .Kedua telinga kita juga didengarkan dengan aluan kalimahNya yang mulia . Sehinggakan hati kita terpaut untuk mentadabburnya .Abi Umamah pernah mengatakan bahawa rasulullah pernah bersabda ,

"Bacalah al-Quran kerana ia akan datang pada hari kiamat menjadi penolong bagi para pembacanya "

Keberkatan al-Quran bukan sahaja terpalit pada sang pembacanya ,namun rumah yang didiami sang pembaca juga akan turut diberkahi .Subhanallah ! Oleh itu , marilah kita sama-sama memberkahi rumha kediaman kita dengan sinaran ayat-ayat suci al-Quran .sabda Rasulullah lagi ,

"Rumah yang di dalamnya dibacakan al-Quran ,Maka menjadi luas bagi penghuninya , banyak kebaikannya, dikunjungi oleh malaikat dan syaitan keluar daripadanya "

Semoga kita menjadi seorang Muslim yang selalu mendampingi al-Quran dan rumah kita diberkahi olehNya . amin ya Rabbal alamin,,

spread the love . gembira bersama mereka . Ukhwah kami ukhwah fillah , Aminn .
jomm ! ONE DAY ONE JUZUK :)

thanks reading my diary

0 Smile for me♒: