Tuesday, 23 December 2014

Krismas di Sarawak


*Bila Krismas teringat Olaf dekat Frozen* weeee
p/s: Baca sampai habis. Inshaa Allah.

Cerita kelas kesayangan aku, Hayat 2.
Hari ni memang semua orang macam happy semacam. 
Sebab esok kitorang dah start cuti. takde kelas  *senyum senyum*
Then ni officially baru balik kelas Chemistry.

Lepas beli Nes-Mocha, balik bilik AD115. Bukak lappie,
Ada sesuatu yang aku nak kongsikan hari ni. About Krismas.
Takdapat dinafikan dekat Sarawak or lebih specific UNIMAS.
Percentage non-muslim lagi ramai daripada muslim sendiri.

Today a group of non-muslim friends wore the 'santa claus topi'.
Start daripada kelas pagi sampai ke petang. * bayangkan*
Topi tu warna merah dengan bulat putih dekat hujung.
Memang sangat-sangat-sangat cute diorang pakai.
Aku happy dikelilingi diorang. Bertopi 'santa claus'. cute!
Semangat nak sambut krismas tuh tinggi menggunung.
Teringat pulak masa kitorang sambut Aidilfitri.
*okay taknak buat cerita sedih*

*perempuan pakai scarf macam dekat bawah ni*
*Lelaki pakai topi yang ada bulat putih dekat hujung. * HOW CUTE!


Dicopet daripada ig Fatin( kawan) :) Yang tengah tuh Fatin.

Masa jalan2 dekat kampus, diorang pakai topi yang cute tuhh.
Pergi cafe. Pergi toilet. Top tu still ada. Memang cute seriously.
Tapi memang boleh buat perbandingan dengan kelas lain.
Kelas lain aku takperasan pun ada yang pakai.
*A really great view in my class today* berseri**

Hari ni jugak. Aku dengar ucapan 'merry christmas' bersambungan daripada diorang.
 *Memang jakun. Memang*
Happy dapat rasa situation diorang yang sangat eager nak sambut krismas.
Tapi kami-kami(muslim) tak boleh nak ucap kat diorang.

*Okay ni sebenarnya cerita yang nak disampaikan*

Masa jalan dengan Amy tadi, tetiba terserempak dengan sorang kawan non-muslim.
Seorang yang sangat happy-go-lucky. Seriously.
Lepas tuh. Dia cakap dekat Amy ,'Merry christmas '

Silent. No words. Amy senyap. Senyuman dilontarkan.
Dapat bayangkan macam mana lesung pipit yang kelihatan. 
Mungkin dia perasan Amy tak balas balik. 
Dan mungkin kotak fikiran dia baru dapat satu 'notification'

Dia cakap dekat Amy.
"Oppps. Jangan jawab eh. Lupa pulak". Senyum.
Lesung pipit Amy ditonjolkan lagi. Senyum.
*Tak abes-abes senyum.lol*

Thats it. Itu apa yang aku nak share. Rasa awesome.
Diorang tahu semua tuh. Diorang hormati semua tu.
Thats it.

Maaflah. Perasaan teruja aku kali ni memang tahap over. *weheeee*
Yelah. Pertama kali rasa sambutan yang macam ni. Tak pernah terpikir dapat rasa.
So let me share why the muslim cannot confess "merry christmas' .
To the non-muslim even though they are your great ever buddies.

David: Morning..what a great day..
Muslim: morning..so, hows ur Christmas?
David:great..will be enjoying very soon...
Muslim: good.
David: No wish for me?
Muslim: Islam respects the non Muslim, but to greet other religion is not allowed.
DAvid: but why?
Muslim: seems like we cant stop u to drink liquor, but we cant drink it..
David: But many of Muslim did wish for me..
Muslim: can you confess our confession of faith?(syahadah)?
David: NO!..can not!..it will effect my faith..
Muslim: but y?just a word..:)..say it..:)
David: now i understand:)

No Merry Christ mas ya...for those who appreciate your religion:)
(dicopet daripada belogkayangan :) )
..............................................................................................

 For all my non-muslim friends. Have a good holiday with your family guys !
Makin hari makin sayang Hayat dua. Hugs sikit.
"Kitak orang kan adik beradik kamek " ** Lets be friend forever**

au revoir -babai !


thanks reading my diary

0 Smile for me♒: