Tuesday, 17 February 2015

Bukan aku yang sentuh HATI kau.

*Sedikit coretan yang ikhlas daripada hati. Inshaa Allah. Semoga mesejnya sampai ke hati-hati kita.*

Hari ni aku dikejutkan dengan bunyi fon yang "melalak-lalak"
Sebab dijenggahi sang "notifications".
"Oh bestfriend aku, "
4:04 a.m, 17th February 2015.

Daripada seorang sahabat. sahabat yang aku sayang.
Sahabat yang sangat-sangat aku sayang.
Tanpa sedar, Aku nangis baca semua text-text dia.

Dia cakap dia nak berubah.
Berubah ?
Antara terharu dan rasa rendah diri. Rendah diri.
Rendah diri dengan hidayah Allah.

First of all. Takde apa yang dinamakan membazir.
Kalau digunakan untuk mengingatiNya.
Kita tahu sebenarnya ,

Sebenarnya. Kita dah tahu apa yang salah dan betul.
Kita tahu aurat parat mana.
Kita tahu couple itu boleh atau tak.
etc.

KITA TAHU.

Cuma. The rest is depends on us.
Macam mana kita nak bertindak dengan apa yang kita tahu.
Macam mana kita nak bertindak dengan ilmu yang sedia ada.
Ada dalam hati. Cuma langkah untuk amalkan belum dimulakan.
Bukan mustahil untuk dimulakan.
Belum mulakan je.

Semua itu. Perlukan hidayah,
Dan hidayah yang datang. Perlukan sokongan.

Sokongan orang-orang sekeliling yang tak pernah lelah.
Tak pernah penat nak tarik orang masuk syurgaNya.
Walaupun memang tiada jaminan "si penarik" itu adalah penghuni syurga.
Sekurang-kurangnya. Dia berusaha.

Di samping berusaha jugak untuk perbaiki diri.
Diri masing-masing yang memang seringkali terlupa.

Ilmu adalah catalyst untuk kita kenal Allah.
Semakin banyak kebesaranNya tersingkap,
Sepatutnya lebih tunduklah seorang hamba.
Macam resmi padi, "semakin berisi semakin tunduk"

Presepsi orang kita takkan takdapat tepis.
Cuma boleh diubah. Tapi Orang yang terbuka hatinya je mampu melihat.

Secara jujur wahai sahabat ina dunia akhirat. Inshaa Allah.
Air mata takmampu aku tahan bila kau cakap kau rasa macam tuh.
Kaki aku sejuk. Jantung aku jangan cakap..
Aku rasa bahagia.

Lambat-lambat, aku lap airmata yang entah bila turun,

BERUBAH bukan bermakna sebab "dulu aku jahat"
Tapi sebab kita nak berusaha jadi lebih baik daripada our past.
Jangan pernah salah anggap dengan "perkataan" tuh.
Sebab takde orang kat dunia ni yang jahat,
Bagi aku. Memang takde.

Cuma the rest aku akan tinggalkan kat kau.
Untuk merasai alam "perubahan" itu sendiri. Pahit manis.
Pahitnya memang ada. Tapi manisnya superb inshaa Allah.

Jangan pernah lupa. Aku sentiasa ada sebagai sokongan. Always.
Sokongan terbesar kau, Allah. Sentiasa ada.
Allah, pelihara hati suci murni dia.

Buat awak yang ina sayang kerana Allah, buddy PASUM.
yang genius yang pandai yang tetiba hidung tersumbat.
ekh. haha

Orang cakap nak buang tatu dekat kulit perit.
Tapi nak buang tatu dosa kat hati lagi sakit.
Sebab ganjaranNya, hanya  Allah yang tahu.
Wallahualam .


thanks reading my diary

Saturday, 7 February 2015

Syndrome children .

"Lalu nikmat tuhanMu yang manakah hendak kamu dustakan ?"
Alhamdulillah 3x


Mereka tak pinta untuk lahir sebegitu. 
Kita pun takpernah minta untuk jadi macam kita yang hari ini.
Nikmat Allah yang sudah terang lagi bersuluh.
down syndrome
Kalau tengok satu persatu gambar2 ni. Sayu. Sebak.
Allah pilih aku.

Pilih aku, kau, kita untuk menjadi sempurna.

Apa lagi kita nak dustakan nikmat-nikmat Allah?
tai du chat syndrome
Perlukah rasaa lemah dengan ujian Allah?
Kita manusia. Memang takdapat hindar semua perasaan itu.

Tapi jangan pernah lupa. 
Bila rasa kita manusia. Kita adalah ciptaan yang sempurna.
Ada orang yang lebih berat diuji Allah.

Jom selami satu persatu gambar-gambar comel ni.
Bayangkan perasaan mereka.
down syndrome
Even though some people and sometimes there is someone that feel ashamed for having this kind of children,

Tahap sempurna manakah kau nak malu bila dengan diorang ?
After all, diorang manusia.

Dan.

Jangan lupa. Manusia ada hati.
Diorang pun ada hati.
tai du chat syndrome
Kau, terlalu istimewaa. 
cc:Terlalu Istimewa (Adibah Noor)

Post kali ini memang terlalu pendek. Tetapi semoga kita dapat reflect balik pada diri kita.
Allah Maha Adil .
thanks reading my diary

Friday, 6 February 2015

SKEMA Allah

Sejauh mana SKEMA Manusia boleh bawak kita pada kejayaan ?


SKEMA manusia for certain people.
Kau takde boyfriend kau nerdy, Ketinggalan zaman.
Kau takde rumah besar,** miskinnya...
Kau sekolah biasa, kau taklah pandai mana.
etc.

Sekali lagi aku highlight. only for CERTAIN people.

Manusia memang ada anggapan masing-masing.
Tak salah.

Tapi sejauh mana kau nak berpandu hanya pada skema manusia ?
Skema yang kadang-kadang takde visi dan misi.

Sibuk sangat kejar Skema manusia. Lupa skema Allah.
Lupa segala skema yang termaktub dalam al-Quran.
Terlupa seketika .

Sejauh mana skema manusia untuk 'couple' tuh.
Boleh pandu kau ke jannahNya?
Boleh buat kau ikhlas ingat Allah?

Lumrah manusia memang sering lupa.
Tapi tak akan lah nak biarkan itu jadi reason kau sampai akhir hayat ?
Kita terlupa. Kita kembali balik pada fitrah.

Sebab Allah takkan pernah jemu nak dengar rintihan hambaNya.
Tak pernah.


Buat awak-awak yang baca atau terbaca;
Jom berbalik kepada skema Allah.
*Kita nak masuk syurga ramai-ramai kan ? Janji *

thanks reading my diary

Sunday, 1 February 2015

Be matured ?


We are same. Just we look the world differently.

Being welcomed by a group of happy faces during our birth,
We are same.

But how we be able to make the happy moment continue, is depends on us.

U can ask anyone any study tips. Ask more and more.
But without study, No one can ever reach the "sky"

Indeed, a large amount of knowledge is needed.

Now you are getting older.
So, when it the time for u to be matured?

When ?
Ask yourself. Dont blame the world.

To be matured, it is within ourselves.
Your own battle with yourselves.

As with any sensitive issue, our human emotions are our greatest enemy. When our sensitivity is violated, there is an urge to react immediately to it and that immediate reaction is usually driven by our emotions.

We angry, Dissapointed. Sad. 
The Emotion itself is our enemy.
We let it cover up our manners by yelling disobediently, Getting angry.
We LOST.

Completely lost.

Want to be a winner in your own battle ?
Be Patient,

Otherwise, "Patience is half of our taqwa"
Because the life is a transient shade.

thanks reading my diary