Sunday, 24 May 2015

Small World

Bila dah makin membesar, dah makin meninggalkan dunia teen.
I mean, lepas ni dah takde sentence of teen at your level of age (twenty, seventy etc.)

Kita semakin tua, bumi lagilah semakin tua.
Kiamat yang entah datangnya bila takboleh dijangka.
(Dan, bila semakin tua ni. Harapnya semakin matang)

Kita akan makin ramai kenal orang. Sampaikan satu tahap, sahabat-sahabat yang kita kenal sekarang macam main pusing-pusing je. Maka akan keluar sentence-sentence macam;

Laaaa. Kau rapat dengan dia rupanya”
“Ya Allah. Dia bedmate aku dulu”
“Seriously? Dia satu kompeni dengan aku masa PLKN dulu”
"Bae, betullah. Dialah bestfriend aku"

Yang paling-paling cliché dan dah tahap hilang title mainstream adalah;

“Bae, WHAT A SMALL WORLD” sambil senyum.

العالم الصغير

Tapi,
walaupun dunia ni tersangatlah kecil, perjalanan tetap terasa panjang dan memenatkan.
Kadang-kadang terasa amat menyakitkan.

Perjalanan ini takkan terhenti selagi kita belum bertemu Illahi.
Perjalanan ini diperlukan untuk mengumpul bekalan ke negeri abadi.
Perjalanan ini jangan disia-siakan dengan kecintaan pada dunia.

Kerana kelak, kau juga akan merana.

Teruskanlah perjalanan hidup walau pun ianya terasa pahit.
Sebab dunia ni bukanlah tempat berehat.

Dunia yang kecil ni, gunakanlah sebaiknya untuk mengembara.
Mengembara ilmu dunia dan ilmu akhirat. 

Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Mengasihani,
Kau dakaplah hati-hati kami ya Allah.
Kuatkan kami untuk terus istiqamah di jalanMu.
Tunjukkilah kami jalan yang lurus.

Tetap taklupa, Ramadhan semakin menghampiri.
Akan sempatkah kita berada di dalamNya?

Allahuma balighna Ramadhan, amin.
Datangkanlah kami pada bulan penyucian jiwa(tazkiyatun nafs).

Wait. Before that, lets do this and make it as our routine.

"Before you go to sleep, have a 5-10 minutes 'post-moterm' session with Allah about your day and what have you been doing. InsyaAllah, it helps you to become a focused muslim."


Bi taufik wannajah!

Sama-sama?


thanks reading my diary

Sunday, 17 May 2015

Berubah itu superb HEBAT.

Hari ini ina rasa nak berkongsi sesuatu. Inshaa Allah.
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani;
Datanglah seberapa banyak mana pun kenangan-kenangan lama, kenangan zaman jahiliyyah kau, yang buatkan engkau rasa desire nak buat balik semua tuh.

Yang buat kau lontarkan pernyataan "Siapa cakap berubah ni senang. Jangan judge aku. Korang taktahu kisah silam aku macam mana"

Rasa desire nak buat tu makin meluap-luap.
Sebab kau nampak ada orang lain buat .

Nampak orang dating.
Nampak orang menari.
Nampak orang make-up.
etc.

Pejam mata, ambil tangan letak kat hati , cakap;
"Bukankah aku berubah sebab Allah? Jangan pernah menyesal wahai diri. "
Jangan pertikaikan kenapa mereka-mereka keluarkan pernyataan itu.
Selagi kisah silam mereka masih kita taktahu.

Sekali lagi, we have no right to judge others.

Semua orang ada kenangan. Kenangan yang buat kita rasa bahagia.
Kenangan yang buat kita rasa rindu nak buat sesuatu yang pernah kita buat.

Bila teringat kisah-kisah jahiliyyah mereka.
Biarlah mereka.
Itu hak mereka.

Kalau kisah silam yang malap itu mereka takmalu untuk ceritakan dekat kita.
Rasalah bertuah.

Sebab taksemua orang mampu tahu.

Kisah silam mereka adalah penyebab apa mereka sekarang.

Salah satu sebab mereka jadi hebat.

Mereka hebat. 
Hebat sebab kisah silam mereka.

Hebat sebab,
Sebab mereka tinggalkan kenangan mereka, masa silam mereka.

Yang takmungkin mereka akan berpaling semula.
Untuk buat apa yang mereka tinggalkan.
Bila kerinduan mereka pada kenangan bertaut.

Hebat sebab,
Mereka tinggalkan benda yang pernah jadi darah daging mereka.
*darah daging tau? subhanallah*

Hebat sebab,
Mereka tinggalkan keduniaan untuk mencari akhirat.

Hebat sebab,
Mereka jadi orang yang sayangkan Allah lebih daripada segalanya.
*mereka tinggalkan cinta hamba. Cinta dunia*

Usahlah gusar dengan janji Allah,

Untuk yang nak berubah dan sudah berubah,

Berbahagialah kamu.
Rasalah bahagia tatkala kau bangun dengan rasa Islam.
Tatkala semua yang kau buat hanya untuk keredhaan Allah.
Tatkala pakaian kau pakaian takwa.

Berbahagialah.
Tatkala satu hari nanti kau rasa bahagia sebab TAKSANGKA.

Tatkala kau bermonolog;
"Taksangka aku mampu melangkah sejauh ini."
Saat kau pandang sekeliling. Ada saudara-saudara seislam kau yang masih belum berbalik pada fitrah.


BERUBAH.
Mereka orang hebat.
Aku, kau, kita yang nak berubah dan berubah.
Kita hebat. Hebat yang superb hebat.
Subhanallah.

Terima kasih Allah,

Kita nak jadi hebat? Berubahlah.

Takda jaminan bahawa setiap perubahan senang,
Tapi Allah sentiasa ada untuk beri kekuatan. Percayalah.
Bi taufik wannajah.

Jom? Kita nak sama-sama masuk syurga kan ?

*Untuk dihargai, lihatlah pandangan Allah.
Bukan pandangan manusia.

Kita kena kuat. Sebab Allah.
Kita kena kuat. Untuk Ummah.


thanks reading my diary

Wednesday, 13 May 2015

syurga RUMAH kita

\
Kita bukan penduduk bumi, kita adalah penduduk syurga.
Kita tak berasal dari bumi, kita berasal dari syurga.

Maka carilah bekal untuk ke rumah.
Kembali semula ke kampung halaman.
Dunia bukan rumah kita.
Maka jangan cari kesenangan dunia.

Kita hanya pejalan kaki dalam perjalanan kembali ke rumah.

Bukankah mereka yang sedang dalam perjalanan pulang ke rumah,
selalu teringat akan rumah dan mereka mencari buah tangan,
untuk kekasih hatinya yang menunggu di rumah ?

Lantas, apa yang kita bawa untuk penghuni rumah kita?
Rabb yang mulia?

Dia hanya meminta amal soleh dan keimanan.
Serta rasa rindu padaNya yang menanti di rumah.
Begitu beratkah memenuhi harapannya?

Kita tak berasal dari bumi.
Kita adalah penduduk syurga.
Rumah kita jauh lebih indah di sana.

Kenikmatannya tiada terlukiskan,
Dihuni oleh orang-orang yang mencintai kita.
Ada isteri solehah serta tetangga dan kerabat yang menyejukkan hati.

Mereka rindu kehadiran kita.
Setiap saat meratap menanti kedatangan kita,
Mereka menanti khabar baik daripada malaikat Izrail.
Bila keluarga mereka akan pulang.

Ikutilah peta(al-Quran) yang Allah titipkan, sebagai pedoman perjalanan.
Jangan sampai salah arah dan berbelok ke rumah iblis laknatullah(hell).

Kita BUKAN penduduk bumi.
Kita penduduk syurga.

Bumi hanyalah persinggahan perjalanan kita.
Kembalilah ke rumah.

Subhanallah. Semoga sampai ke hati-hati kita yang sentiasa dambakan kedamaian dan pedoman.
#catatancaknun


thanks reading my diary

Saturday, 2 May 2015

Oci Rindu Amy

Post kali ini hanya luahan .
Luahan seorang sahabat kepada seorang sahabat.
Kaki rasa lemah bila masuk bilik. Tanpa Amy di sisi.

Kaki rasa macam dahtak boleh stand.

Amy oci nak peluk Amy.
Cukuplah walau untuk satu kali.

Amy oci nak Amy jadi baymax oci.

Amy oci nak Amy jadi bantal peluk oci.

Amy oci nak Amy .
Cukuplah.
Itu aje.

Have a save flight sayangku.

Sekali Allah campakkan rasa sayang dalam hati oci untuk Amy.
Selamanya oci akan berusaha jaga.
Selamanya akan oci sayang.

Oci sayang Amy.
Oci rindu Amy.

Tarikh berpisah: 3rd May 2015.
Yakinkan aku ya Allah, ini hanya perpisahan sementara ...

Kita kawan bukan sampai mati, Tapi sampai syurga.
Amin.
thanks reading my diary