Friday, 24 July 2015

Blog kesayangan (Blog Mato) vs populariti?

Hari ni ade instinct tinggi nak tengok blog mato. Taip blog-budaktomato.blogspot.com.
Gembira sangat sebab dapat reach blog mato. Maklumlah, masa Ramadan haritu blog mato langsung takleh bukak. Sedang dikemaskini agaknya.

Jadi, aku baca entri mato yang baru; (Mato tulis)

Ternyata,entri tu memang entri baru. Dan entri-entri previous lain langsung tak ada. Mato dah delete. Jadi blog mato sekarang hanya ada satu entri.

Entah  tak tahu, aku sedih sebak tetiba(seriously).

Entah tak tahu kenapa, dulu masa baca blog mato. Aku ade instinct kuat yang mato bakal delete entri-entri beliau setelah menembak hati ramai insan-insan yang kehausan(inshaa Allah). Jadi hampir semua entri mato ada dalam lappie aku. Dan aku langsung takrasa menyesal memenuhkan hard disk dengan entri-entri mato.

Taksangka, ingatkan sedang dikemaskini etc. Rupanya mato kosongkan blog.

Yang pasti, mato mesti ada intention beliau sendiri.

Aku tetap akan setia, menjadikan blog mato sebagai blog kesayangan. Aku tetap support.

Berita yang menggembirakan, mato buat buku yang akan keluar bulan Ogos ni.

Buku Ecs.


Inshaa Allah, akan dibaca bukan sebab trend, bukan sebab mato yang buat. Tapi niat memperbaiki hati dan segala yang ada pada diri yang teramatlah kerdil ini.

"Andai kata yang diimpi tu populariti, kejarlah. Kejar populariti bukan dari penduduk bumi. Sebabkan kita tak suka benda-benda cliche ni kan? Biar nama kita disebut-sebut malaikat, biar diri kita didoakan para malaikat. Itulah populariti yang jelas memuaskan!" -MATO-

Subhanallah, populariti dalam kalangan malaikat.
Subhanallah, populariti didoakan malaikat.
Apa yang ditabur, itulah yang akan kita tuai. We choose.
Populariti itu satu dugaan dan ujian. Tapi taksalah bagi mereka yang mampu menjadikan ianya salah satu medan pintu dakwah menjentik hati-hati insani. Moga juga, kita tak dihinggapi oleh penyakit ujub riak dan takbur. Sebab, penyakit ni kalau berlarutan. Sukar diubati.

Niatnya pula mungkin bakal jauh terpesong.
Use something for something good -menurrul-
We choose.

untuk dihargai, lihatlah pandangan Allah. Bukan pandangan manusia.

Buat Mato, Keep being sado! I dont even know what had happened but, i have my own perception. Teruskan usahamu, tomato.



Dakwah dan tarbiyyah, adik-beradik rapat ini.
Semoga tetap tertanam dan bersemadi dalam diri dan hati.
Hopefully juga, aku takjadik akhawat jadian.
Allahuma Ameen.


thanks reading my diary