Thursday, 29 December 2016

Hakikat Bahagia.

Hakikat bahagia adalah ketenangan, bila hati mengingati tuhan. 
.
.
.
.

Tinggalkan sekejap lecture notes awak tu, Jangan lupa dating kejap. Nah sedikit sharing.
Islam memandang tinggi kepada kecemerlangan dunia jika ia menjadi instrumen untuk cemerlang akhirat. Imam Ghazali menggariskan dalam kitab Ihya Ulumuddin, bahawa kecemerlangan yang kemuncak dibahagikan kepada;

1. Keadaannya kekal abadi -forever
2. Kegembiraanya kekal abadi
3. Tak wujud kejahilan lagi selepas itu
4. Tak wujud kemiskinan lagi selepas itu

Wahai manusia! Bertakwalah kamu kepada Allah dan takutlah pada hari ketika seorang bapa tidak mampu menolong seorang anak dan seorang anak tidak mampu menolong bapanya sedikit pun. Sesungguhnya janji Allah itu pasti benar, maka janganlah sekali-kali kamu terpedaya oleh kehidupan dunia dan jangan sampai kamu terpedaya oleh penipu dalam mentaati Allah.
33:31



Salam maghrib, Selamat bertaddarus  and Gooodluck for final!

thanks reading my diary

Monday, 26 December 2016

Wanita Solehah, bidadari dan maharnya.


Suatu ketika, seorang hamba Allah; Malik bin Dinar melalui pasar. Beliau ternampak seorang hamba wanita- Hamba high-class.
Hamba pada zaman dahulu ada peringkat-peringkatnya,
Hamba high class ni; merupakan kesayangan tuannya kerana kecantikannya. Ke mana sahaja dia pergi, akan ditemani bersama bodyguards.

Malik bin Dinar berkata: “Wahai wanita, aku hendak membeli engkau”
“Lelaki yang macam kamu nak beli aku? Lihat keadaan kau yang compang-camping” jawab hamba wanita itu sambil ketawa.
Sambungnya lagi “wahai bodyguard, lihat dia ni nak beli aku”
Kata Malik bin Dinar, “Aku benar-benar mahu membelimu”
Kata wanita itu, “ Wahai bodyguard, bawa dia. Bawa jumpa master, tuan kita"
Maka Malik bin Dinar dibawa balik bersama-sama ke mahligai tuan mereka. Masuk sahaja ke dalam mahligai, wanita itu memanggil tuan mereka.
“Bang, bang. Cuba keluar. Cuba tengok hari ini ada benda yang lucu berlaku ketika di pasar. Ada seorang lelaki tua yang compang-camping, miskin yang ingin membeli aku. Berapa banyak yang dia boleh bayar untuk membeli aku?”
Maka tuan itu keluar daripada biliknya. Maik bin Dinar sudah ada di hadapan mahligai. Beliau berkata lagi;

“Aku hendak membeli wanita ini”
Tuan itu berkata, “Adakah kamu mampu untuk membayar harganya?”
Jawab Malik bin Dinar, “Aku akan membayar harganya”
Berapa banyak yang akan engkau bayar?
Jawab Malik bin Dinar lagi, “Aku akan membayar dua biji kurma untuk harga wanita ini”

Terkejut. Semua orang sekeliling yang mendengar ketawa.
“Hah, hamba wanita yang cantik seperti ini kamu hendak beli dengan harga dua biji kurma yang telah tiada isinya? Betulkah kamu ini? Apakah alasan kamu hendak membayar dia dengan harga dua biji kurma?”

Jawab Malik bin Dinar,
“ Wahai tuan, dengar. Di sisi aku ada seorang perempuan juga. Ada seorang wanita. Yang mana ianya diciptakan daripada saripati kasturi, kapur dan zafran. Nur wajahnya adalah daripada nur Allah swt. Jika dia terzahir pada tempat yang gelap, maka tempat yang gelap akan terang dengan cahayanya. Apabila terzahir di depan matahari, maka matahari akan menjadi malap kerana cahaya perempuan ini lebih terang. Jika satu selendangnya jatuh ke bumi, maka seluruh dunia akan harum. Jika setitik air liur jatuh ke laut, maka laut akan manis keseluruhannya. Jika suaranya terdengar oleh mayat, maka mereka akan terbangun”
“Allah menciptakan wanita itu, yang sama umur dengan kamu dengan serta-merta. Wanita-wanita itu memliki sepenuh kecintaan kepada kamu, suci; tiada haid dan nifas. Tidak akan memberontak kepada kamu. Akan mencintai kamu dengan sepenuh hati kamu. Kecintaan bidadari ini di dalam syurga, sehingga di dalam hati mereka; sekarang ini apabila mereka melihat jika lelaki-lelaki yang dicalonkan untuk menjadi suami mereka itu diganggu oleh isterinya di dunia, maka dia akan mengatakan”
“Hei isteri, berhati-hati dengan suami aku. Dia akan bersama-sama aku selama-lamanya di dalam syurga”

Bermakna, isteri di dunia belum tentu akan bersama contohnya sekiranya terjadi penceraian di dunia. Tetapi apa yang pasti, Allah telah tetapkan. Dia adalah pedamping yang disediakan oleh Allah taala untuk menjadi pendamping lelaki itu di dalam syurga”
“Wahai tuan, tolong bagitahu kepada aku. Manakah yang lebih baik. Perempua yang berada di sisi kamu atau pun di sisi aku?"
Dijawab oleh tuan, “ Sudah tentu perempuan yang telah engkau sebutkan tadi”
Maka ditanya oleh Malik bin Dinar, “Adakah kamu ingin memilikinya?”
Dijawab oleh tuan, “Sudah tentu aku ingin memiliknya. Berapakah harganya?’
“Harganya adalah kamu beriman kepada Allah, taat kepada perintahnya, tinggalkan segala larangannya, sentiasa hidup dalam keadaan taubat kepada Allah, selalu bangun bertahajjud kepada Allah. Segala amal soleh itu akan menjadi mahar kamu untuk berkahwin dengan bidadari”
"Jika perempuan-perempuan di dunia ini, dia dapat mengawal nafsunya, bermujahadah, dapat taat kepada suaminya, dapat menjaga puasanya, menjaga kehormatan dirinya, menjaga solatnya, menjaga tanggungjawabnya sebagai ibu, sebagai isteri.. Maka di akhirat nanti dia akan menjadi penghulu kepada seluruh bidadari, dan kecantikannya jauh lebih hebat dari seluruh bidadari"

Kita terlalu berharga.
Fahamkan. Allahuma yubarik fik.
Doakan exam ina.

thanks reading my diary

Saturday, 24 December 2016

Qiam Jami'e

Biar takdapat join solat tahajjud, Girl's case. Dengan senggugut muntah-muntah sekalipun. Tetap aku gagahkan diri.

Yang aku nak adalah suasana.

Suasana mengingati tuhan.


Hakikat bahagia itu, adalah ketenangan.
Bila hati mengingati tuhan.


short and padat. adios!
#shortnotesforhadzriena

thanks reading my diary

Saturday, 17 December 2016

Keperluan Usrah.

Ini satu pengumuman khas daripada aku.

Takdelah sayang, ini satu coretan dan peringatan ringkas (mungkin).
p/s: Sekarang duduk, dan bayangkanlah kita sedang berusrah bersama-sama. Usrah alam maya. hehe cute.

Dalam dunia sekarang ni, setiap yang bergelar manusia yang menggunakan oksigen free hasil pemberian daripada Allah; Perlu mengikuti usrah.

Sebab apa? Kita berbalik kepada tafsir surah an-Nas, bahawa manusia itu menang FULL OF FORGETFULNESS. Sedangkan Allah dah mention dalam al-Quran, kita adalah sebaik-baik makhluk (malu dengan diri sendiri, sedangkan malaikat dan binatang pun takbuat dosa) (malu)

Sebab sifat semulajadi kita memang pelupa, sebab itu kita perlu diingatkan. 


Usrah tanpa amal bagai pokok yang tak berbuah. Macam itulah jugak ilmu tanpa amal. Cuba bayangkan,

Sedangkan dengan ikuti tarbiyyah melalui usrah kita masih taklenggang daripada buat dosa, apatah lagi kalau tak ikot usrah? Masihkah kita boleh berlapang dada tanpa usrah? Berjalan tanpa arahlah kita. 

Takkisahlah awak takpakai tudung ke, pakai tudung singkat ke, pakai tudung labuh ke, takpakai stoking ke. Kalau nak ikuti usrah, takda syarat. Cumanya ia perlu untuk mereka yang bergelar hamba dan masih sedar dia bergelar hamba. 

"Sayangku, life is a process of learning and it won't stop until we're been given back to Him back" (oci, 2016)


Usrah ni, kita kumpul dan berbincang mengenai Allah (there's a lot of thing) (toooooo much) . Takrugi masa pun bila berusrah, malahan kita akan rasa kemanisan berada dalam bulatan itu. Percayalah.

Sebab apa dalam dunia sekarang ni wajib ikuti usrah?

Kita manusia. Tapi sebusy mana pun, letakkanlah usrah tu antara dalam list-to-go setiap hari. Bila setiap kali rasa berat hati dan malas nak datang usrah, ingatlah benda ni;

1. Kenapa takboleh luangkan sedikit sahaja masa untuk ingat Allah. Aku menolak pelawaan Allah yang panggil hati ni untuk berdating denganNya?
2. Apa yang akan aku jawab bila Allah tanya; Apa yang kau lakukan untuk mengingatiKu di dunia dulu? 
3. Apa reason yang kuat dan kukuh untuk Allah terima akumasuk ke syurgaNya? 

(malu) (malu) (malu)

Jadiklah antara orang yang terpilih untuk menjejaki majlis ilmuNya. Allah dah hantar signal ke hati, cuma kita yang perlu memilih (nak atau tak). Pilihlah diri sendiri untuk menjadi insan yang Terpilih. Wallahualam.

Dunia rindukan pemuda yang berjuang untuk Islam. Allah dan Rasul cintakan pemuda yang tiada sifat keanak-anakan. 

Ikutlah, dan awak akan rasa kemanisannya. Selamat berusrah semua!



This short note end here.

Peringatan sopan: Kalau boleh, if nak datang usrah tu tunjuklah yang kita betul-betul bersemangat nak berusrah. Jangan susahkan naqibah duk suruh ambik awak.... Kita nak, kita yang kena kejar.






thanks reading my diary

Thursday, 8 December 2016

kasar vs. lembut.

Sebab apa takpernah terniat untuk aku bandingkan seseorang dengan sesiapa? Sebab setiap orang ada buruk dan ada baiknya.

Sebab kalau kau ikhlas berkawan, apa pun sifat buruk yang dia ada. Kau akan terima. Bukannya buat dia terkapai-kapai persoalkan apa sebenarnya salah dia.

Kalau aku mampu terima apa-apa pun perangai, cubalah jugak terima seburuk mana perangai aku. i know everyone is different but thats it.


.Macam nilah kronologinya

“Aku lebih rela jadik orang kasar. Biar bila someday orang yang berkawan dengan aku tahu yang sebenarnya aku lembut, dia akan bersyukur. Sebab rupanya Allah hadiahkan sesuatu di sebalik kesabaran dan keikhlasan dia berkawan”

Daripada,

“Jadik orang lembut apabila mula-mula berkawan. Lepastu in the middle of friendship jadik seorang yang kasar. Mungkin sahabat yang berkawan dengan aku akan cakap aku talam dua muka etc. dan mula meninggalkan sebab taksangka”



Semua tu Allah uji. Nak uji sejauh mana keihkhlasan kita dalam berkawan.



Tak sempurna iman seseorang itu selagi mana dia tidak mampu mencintai dirinya seperti mencintai dirinya sendiri.

dan,

Allah takkan pernah bina kelemahan sahabat. melainkan untuk kita tampal dengan kebaikan.


Salam saiyydul ayyam. Allahu Allah. Ampunilah segala dosa hambaMu ini, 



thanks reading my diary

Monday, 5 December 2016

on a piece of paper

Someone does write these little pieces of sentences, on a piece of paper. But you know what, from just a piece of paper it turns out to be something bigger- Untuk sentiasa kuat menyelami kehidupan sebagai hamba Allah.
………………………………………

“Assalammualaikum, To her future friend (anyone that will be her friend) please be beware this. Wanita di hadapan awak adalah seorang yang sangat kuat. If kau tengok macam mana dia seringkali cuba untuk sentiasa turunkan ego dia dan cuba kawal marah, kau akan jatuh hati dekat dia. Jangan sesekali judge atau dengar kehidupan past dia, sebab kau akan terpesona dengan siapa dia sekarang. Jangan pernah dengar sebab kau akan amaze sebab there’s a lot of things that she can do. You know what, someone that near the perfection (she is)”

(Okey aku dah start nak mengalir)

“She is a happy girl, yang selalu sembunyikan kesedihan. Sebab dia yakin dia mampu gembirakan orang sekeliling dengan senyuman dia. Don’t ever you try to hear any story from her because it will make u amaze on how a girl like her can survive. She always say that she love the deen, and subhanallah its not only kata-kata kosong. I have seen her struggles. I have seen how many times dia rasa down sebab dia rasa dia macam takmemberi apa-apa untuk agama dia”
“End of kalam, to the girl to whom I give this… I love you Lillahi taala. Thank you for everything”
“Sincerely, His servant”


(Allah, rasa makin deras air mata)

…………………………………………………….


Dan sebab hakikatnya, takperlu salahkan people surrounding if kita takmampu nak dapat kekuatan. Sebab, nak seribu cara , bila taknak banyaklah dalihnya.


Kalau yang kita nak adalah akhlak yang baik, berusahalah!
Come on, berusahalah!



Syurga bukan percuma.

thanks reading my diary

Tuesday, 22 November 2016

Mempertahankan syahadatul Haq

Mempertahankan syahadatul Haq.
Al-Nisa’

135.  Wahai orang yang beriman! Jadilah kamu penegak keadilan, menjadi saksi (menerang kebenaran) kerana Allah, walaupun terhadap dirimu sendiri atau terhadap ibubapa atau terhadap kaum-kaum kerabatmu. Jika dia(terdakwa) kaya ataupun miskin, maka Allah lebih tahu kebaikannya. Maka janganlah kamu mengikuti hawa nafsu keran ingin menyimpang daripada kebenaran. Dan jika kamuj memutarbelitkan (kata-kata) atau enggan menjadi saksi, maka ketahuilah Allah maaha teliti terhadap segala apa yang telah kamu kerjakan.

136. Wahai orang yang beriman! Tetaplah beriman kepada Allah dan rasulNya dan kepada al-Quran yang diturunkan kepada rasulNya , serta kitab yang diturunkan sebelumnya, Barang sesiapa yang ingkar kepada Allah, melaikatNya, KitabNya, RasulNya, dan hari-hari kemudian, maka orang itu telah tersesat sangat jauh.

Ketahuilah, semua kekuatan itu hanya milik Allah. 139.
(Ayabtaghu indahuhumul ‘izzata fainnal ‘izzata lillahi jamia’)


Jangan sesekali menggadai prinsip, untuk mendapat dunia yang mengiurkan.

Have a good day ahead! smile.

thanks reading my diary

Sunday, 30 October 2016

sekilas tulisan

Wahai mimpi, kau datang mungkin membawa petanda.
Terasa rapat. Terasa dekat. Terasa dapat disentuh.
 Terasa jauhnya sekarang ini.

Tapi terasa jugak ego kau yang setinggi langit tu,
Takmampu aku goyahkan teguhnya dia di langit.

Tak mengapa. Tetap ini yang terbaik.

Kerana itu yang terbaik.
Aku yakin.

Allah yang yakinkan aku.



Semoga sentiasa bersama rahmat Allah, wahai sahabat.

thanks reading my diary

Saturday, 29 October 2016

NUKILAN DARI HATI

Allahu akbar,

Sem 3, masih belajar dalam kos yang sama. Di university yang sama.
Entah harini rasa nak nukilkan sesuatu. Sesuatu dari hati.
 Sungguh sifat manusia;

Bila rasa berubah kepada baik (meninggalkan jahiliyyah) rasa rindu pada all stuffs masa zaman jahat. Rindu nak pakai tudung selempang je takkisah tutup dada atau tak, rindu nak menari atas pentas,  Rindu nak menyanyi atas pentas, rindu nak gelak kuat-kuat, rindu nak main skateboard dengan geng, rindu nak masuk pelbagai pertandingan modeling and make-up, Rindu boleh sesuka hati nak tegur lelaki, Rindu takpayah berpanas-panas nak pakai inner neck atau handsocks. Rindu zaman orang cakap “alaaaaa kau mesti takpernah make-up, pakai jeans semua kan?”. Yes, humans.

Bila rasa dah berubah kepada jahat (kembali jahiliyyah) rindu pulak masa jadik baik. Zaman hari-hari takpernah tinggal al-Quran, zaman lelaki tu macam satu musuh untuk diri sebab nak jage ikhtilat (lepastu memang rasa diorang tu perlu dijauhi), zaman-zaman setiap tutur kata yang keluar daripada mulut sedaya upaya untuk menjaga hati orang sekeliling, zaman-zaman tahap kesabaran tu subhanallah tingginya lebih tinggi daripada Everest, zaman-zaman jarang pakai seluar walaupun yang longgar. Rindu zaman sedaya upaya nak mencuba pakai fully niqab. RIndu zaman sentiasa ada masa dengan usrah, daurah, street dakwah, qiamulail. Rindu zaman orang cakap “weh kau bukannya baik sangat”.  Yes, humans.

Rindu zaman merasakan perempuan adalah aset yang paling berharga untuk agama, (menangis). Akan rindu zaman rasa diri sendiri adalah insan yang paling senang untuk masuk syurga (ikut cara agama)

Akan ada rasa rindu saat nangis kerana terlalu rindukan rasullullah SAW dan perasaan yang sangat kuat untuk jumpa baginda. Nangis bila dengar lagu-lagu dan cerita-cerita mengenai baginda. Allahu akbar. Terlalu rindu. Jujur, aku terlalu rindu. 

Sayangku (diri aku sendiri),

Itulah cabaran kehidupan. Allah ada pelbagai cara untuk menduga iman manusia. Allah ada 1001 cara untuk melihat sejauh mana kepercayaan kita letakkan pada Dia yang Maha Bijaksana. Allah ada berpuluh ribu strategi agar kesetiaan yang utuh kita tetapkan hanya untukNya.

Sayangku (diri aku sendiri),

Bukankah taman Firdausi itu indah? Ia bukan percuma.
…………………………….
……………………………..

Biar terkadang goyahnya tetap ada, sentiasa berusaha untuk meraih keutuhannya kembali.

…………………………..
…………………………….

Allahu akbar, subhanallah Allah sentiasa hidupkan hati yang satu ini untuk sentiasa mengingatinya walau dalam keadaan apa sekali pun.

Semoga hati ini akan sentiasa hidup selamanya. Moga akan sentiasa dalam genggamanNya. Genggamlah ya Allah, genggamlah ia dengan erat. Tiada seorang pun yang mampu tahu apa yang didambakan hati aku selainMu ya Allah.

Tiada siapa yang mampu tahu struggle seseorang untuk sentiasa dekat dan menyanjungi agamaMu ini selainMu, Kuatkan iman kami. Yakinkan kami. Let the judgemental person judge us, and we should shut their mouth with a goooood and true things.

Sabr is half of iman. Semakin tipisnya iman, semakin mudah untuk hilang sabar. Who doubt me?

Jangan rasa kecewa, sedangkan tuhan lebih mengetahui apa yang terbaik. 


Ikhlas dari hati, semoga sentiasa dekat denganNya.
Ina rindu kucing ina,
Ina rindu abah mak.
Ina rindu family.
Ina rindu Johor,
Ina rindu patung micjey ka Bandar Mas,

Ina rindu diri ina.

thanks reading my diary

Thursday, 27 October 2016

Tolong memahami.










To boys:

I doubt the statement that sometimes they said that kaum hawa is such a weak person. Sometimes,they only joking. And they even wanna have a battle with us to show who is stronger.


Life palapes;

Kau rasa kau perempuan dan realitinya memang kau perempuan. But once kau join palapes, level kau dengan lelaki takde bezanya. Kau akan buat kerja sama dengan lelaki. Kau akan kena train sama dengan lelaki, training sampai mampus. Even masatu kau tengah period pain yang sampai tahap takboleh bangun. Kaum adam takpaham, maka mereka akan terus memberi pressure kepada kau.

Kau takboleh nak mengada-ngada nak tergedik-gedik sebab semua orang takkan suka. Kau takboleh berlembut sangat sebab nanti orang akan pijak kau. Bagi aku, aku taksuka orang pertikaikan apa yang aku buat, sebab dalam setiap apa yang orang lain buat aku sentiasa memikirkan benda yang positif walau sejahat mana orang tu.

Tapi, hidup kat dunia ni kena sedar bahawa manusia itu tak semuanya sama.

Bila cuti, kau akan tengok orang lain balik rumah parents atau stay kolej diorang untuk study for becoming exam lepas cuti. Kau pulak akan hadap training 24/4 Hours. Setiap hari bermula pukul 5;30 pagi sampai 1-2 malam. Jurulatih boleh kejut kau bangun tido bila-bila masa sahaja. So biasanya kau akan diberi tido pukul 3 pagi, Bangun pukul  5 pagi.

Jadi masa untuk kau study akan berkurang. Ditambah pula dengan penat yang sukar digambarkan.

Tapi aku sayang skuad aku. Dioranglah adik beeradik aku. Memang sakit kenyataan bila disamakan dengan benda yang hakikatnya bukan diri kita, tapi goooood things comes to those who wait and try to achieve it.

Aku sayang kapten, aku sayang jurulatih aku. Aku sayang setiap satu yang telah Allah tuliskan untuk aku. Sebab aku bukan masuk saja-saje. Banyak ilmu ketenteraan yang ada.

 He is preparing us for something.

Sayangku. Dia pencipta kita. Mesti Dia mahukan yang terbaik buat hambaNya. Takda satu benda pun sia-sia.


Semakin meningkat umur, dugaan akan makin banyak. Bukan hidup namanya kalau tiada ujian :) Cuma, berbaik sangka dan dalam setiap perkara, perlu diselitkan dengan segala  perkara yang positif.





Aku akan selalu sayang apa yang aku lakukan.

dan buatmu sahabat, semoga selalu bahagia.
thanks reading my diary

Sunday, 2 October 2016

healthier maybe?

After two weeks escaping from classess (but not to labs and trainings- tetap kena gagahkan), perut rasa kempis sebab Allah tarik selera, went for blood checking, assignment-assignment dan lab report yang tergendala, etc.

Then bila classmates tanya kenapa pegi klinik, aku akan jawab:

"Pregnant kan, mestilah kena selalu pegi check (muka serious)"

"Peh oci kahwen tak bagitahuuu"

Gilaa kau kalau pregnant (sepak kang sorang-sorang)

Semalam satu muharram. Bangun pagi rasa macam gagah gila. Walaupun not fully recover tapi macam keajaiban 1 muharram tulah. Allah macam kasik kesempatan untuk aku buat assignment , lab reportsss semua. Seriousss.

Lepastu bila 2 muharram. Keadaan jadik macam biasa. Allah kasik peluang tu sehari je.

Untuk semua, Semoga Allah sentiasa beri kita nikmat sihatNya. Moga Allah redha setiap apa yang pernah terlintas dalam hati.
thanks reading my diary

Thursday, 18 August 2016

Penulis buku vs carik publisiti?

*Kenapa perlu membaca buku ilmiah, motivasi?


Selepas membersihkan diri sesudah balik daripada sesi makmal petang itu, Afza berada di hadapan cermin membetulkan letak tudung bawal biru di kepalanya.

“Kau ni, petang Khamis je mesti hilang. Suka sangat tinggalkan aku sensorang kann?” sapa Sarah, roommate Afza. Sarkastik bunyinya.

Afza menoleh sekilas kepada sahabat yang sedang berjalan menghampirinya sambil tersenyum sengih.

“Macam biasalah, nak dating dengan Kak Falidi dekat Kolej Sakura”

“Sorry terpaksa tinggalkan kau. Takkan aku keluar kejap pun kau rindu? Pukul 11 nanti aku baliklah macam biasa, naik bas. Kalau kau nak ambik aku naik moto pun takpaaaa hehehehe”

Sarah laju menyampuk,

“Eeeeeei budak gedik ni. Taknakkk. Aku nak buat assignment Biological Oceanography. Take care Afza. Balik nanti share ilmu dengan aku ye”
…………………………..


Afza terserempak dengan seorang seniornya, semasa sedang menunggu bas.

“Eh nak pegi mana maghrib-maghrib ni Afza?” sapa seniornya.

“somewhere” Sepatah Afza jawab sambil buat muka comel.


"Taklah. Nak pergi Kolej Sakura lah."

“Aah yelah tu dia. Haaaaa bas dah nak sampai tu. Jangan balik lambat sangat” Balas senior.



………………………………….

“Kita mulakan majlis kita dengan ummul kitab, al-fatihah.” Naqibah Falidi memulakan usrah hari itu.

Maka beralunlah surah pertama dalam al-Quran itu, penuh makna. Tunjukkilah kami jalan yang lurus. Itu yang diminta dalam setiap 16 rakaat solat fardhu setiap hari. Itu yang dipinta dengan rendah hati dalam setiap alunan surah al-fatihah dalam amalan-amalan lain.

Dia pencipta kita. Mesti Dia mahukan yang terbaik untuk apa yang telah diciptakanNya.

Maka, setiap saat di dunia berpegang pada kalimah tunjukkanlah kami jalan yang lurus. Maka dengan kebijaksanaanNya, pelbagai cara Allah hadirkan untuk “tunjukkan kami jalan yang lurus” (sebenarnya jika dilihat dengan sebaiknya).

Tafsir surah pada hari itu adalah surah an-Nas. Surah terakhir dalam al-Quran, mempunyai enam ayat. Kak Falidi memegang buku setebal dua inci yang memuatkan pengertian tafsir mengenai surah an-Nas. Hanya mengenai an-Nas.

Kak Falidi cakap surah an-Nas ini surah yang berat.

Kak Falidi cakap surah an-Nas perlu difahami oleh setiap yang bergelar hamba.

Kak Falidi menyatakan debar hatinya untuk membuka perbincangan mengenai surah itu.

Kak Falidi cakap surah ni walaupun pendek, bermakna.

“Kak Falidi, sebenarnya Afza takberapa ingat makna ayat surah an-Nas ni. Walaupun surah yang pendek” monolog Afza, sebak dengan diri sendiri.

Tekun Afza mendengar dan mencatit segala mesej yang penting ke dalam buku nota kuning miliknya.
.
.

One of the words Allah uses to refer to human beings in Arabic is the word (Nas) which comes from 
the root word “Nasiyan” which mean forgetfulness”

“Forgetfulness”

“Forgetfulness- nas- manusia- hamba”

“Here Allah is teliing us that at the heart of being human there exists a quality of being forgetful of who we are (a slave), who god (our master), and why we are here (to worship Him)”

“It makes good sense then why Allah keeps saying Remember me, remember where you came, Remember where you are going, remember how you were lost and I guided you, remember, remember, remember and remember”
.
.

Sebak kejap. Naqibah Falidi menyambung lagi.
.
.

In other words Allah is implying that everything we need we already know and have, and that the root of our dissatisfaction or “lack of faith” is not based in lack of having but rather in lack of remembering all that we have already been given

Yes. Allah sentiasa ada untuk hambaNya. Walau Dia tahu kita pelupa. Indah sungguh. Maha suci Allah dengan setiap kesempurnaanNya.
.

.
Lepas tu, sesi perbincangan pasal isu ummah pulak. Issue semasa. Isu pengeluaran buku-buku tarbiyyah dan motivasi yang semakin banyak dekat pasaran. Belambak.

Arahan: Disebabkan setiap jiwa memiliki pemikiran yang berbeza. Jadi, taksalah nak lontarkan apa pun buah fikiran yang terbit daripada sudut hati. Antara ayat-ayat yang common ialah.

“Alaaaa. Kalau beli buku banyak-banyak pun, takguna jugak kalau tak amal”

“Btw, ramai penulis ni nak publisiti je lebih. Bila dah famous, change to be someone else. Macam sekarang ni, ramai macam tu wei!”

“Orang ramai baca buku pun sebab writer dia famous”

“Eleh. Carik duit macam jual agama”

Bincangkan.

Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha mengasihani.

Disebabkan setiap jiwa memiliki pemikiran yang berbeza. Jadi, taksalah nak lontarkan apa pun buah fikiran yang terbit daripada sudut hati. Cumanya, harap tidak tergolong dalam kalangan judges yang tak berbayar ni.

Allah ada pelbagai cara untuk merealisasikan  doa hambanya “tunjukkilah kami jalan yang lurus”. Pembukaan hati manusia untuk membeli buku tu pun, siapa yang buka?

Perilaku, melalui pendengaran, melalui apa yang dipandang, Semua tu cara tarbiyyah (didikan) Allah. Pembacaan buku ilmiah, agama dan motivasi juga, tak ketinggalan. ‘BELI BANYAK-BANYAK TAKGUNA JUGAK KALAU TAK AMAL?’ Kalau dah cakap macamtu, kenapa taksedar lagi? Buatlah amalannya walaupun payah. Penulis jangan dipersalahkan melulu.

Hakikatnya, mereka dah menyumbang sedikit untuk ummah yang semakin tenat ni. Berbalik pada kita, apa yang dah kita buat? Jadik judges?

Pembacaan buku ilmiah, keagamaan ini amat penting sebab we are full of forgetfulness. Berbalik pada tafsir surah an-Nas. Lagipun, bukankah ayat pertama Allah turunkan adalah “bacalah”? Sebabnya, manusia itu pelupa. Jadi, perlu sentiasa diingatkan akan tujuan utam hidup di dunia serta janji-janji yang tersemat dalam pengucapan syahadatul haq; Aku naik saksi bahawa tiada tuhan selain Allah dan aku naik saksi bahawa nabi Muhammad SAW itu pesuruh Allah.

Ambik yang baik. Tinggalkan yang jahat. Ehhhhh jangan tinggalkan sepenuhnya. Jadikan pedoman dan pengajaran untuk hari-hari yang mendatang.
.
.
Selesai usrah pada hari itu.

Seperti kebiasaannya, sesi terakhir semasa usrah ialah sesi makan. Kak Falidi selalu masak dan membawa makanan untuk adik-adik usrahnya. Inilah bulatan gembira kami. Penuh kasih-sayang, limpahan daripada yang Maha ar-Rahman.
.
.

Pagi naik bas pukul 8. Kelas non-stop daripada pagi, petang ada lab yang memenatkan, maghrib naik bas pegi usrah. Tipuuuuuuuu-lah kalau cakap takpenat! Teringat naqibah lama pernah cakap masa asasi dulu;

“Alhamdulillah kalau Allah masih kurniakan adik-adik masa nak datang usrah masa asasi ni. Akak faham jadual padat sampai petang. Akak pun asasi jugak dulu”

“Moga-moga masih kekal perasaan sayangkan usrah tu masa degree nanti ye sayang”

Tiba-tiba terasa malu sebab pernah ajukan satu soalan ni pada naqibah masa asasi dulu;

“Kenapa diorang dah takjoin usrah ek akak?”

Bila dah ada dekat tempat degree’s life. Baru tahu. Lagi sendat padat berkali ganda daripada life masa asasi. Dan syukur, Allah masih memilih hati-hati ini untuk datang ke dalam majlis ilmu syurga duniawiNya. Syukur.

“Hebat kan naqibah Afza” monolog Afza sambil tersenyum seorang diri.

“Moga Allah memberkati setiap usaha”


p/s: Sama ada perlu pencarian ini kisah benar ataupun tidak, itu bukan tujuannya. Inshaa Allah moga ada mesej yang sampai. Tulus daripada saya yang menulis dan awak yang dah terbaca.

Salahkanlah diri sendiri sebab dah terbaca (hehehehehehe)

Habis dah.

Moga ada Allah disetiap langkah. Salam sayang
#catatanAfza

thanks reading my diary

Monday, 18 July 2016

Another #shortnote


Common sense itu ialah bila kawan tengah solat, kau perlahankan suara kau bila tengah sakan berbual.

Common sense itu ialah bila kawan kau tengah solat kau perlahankan suara kau baca al-Quran.

TARBIYYAH

Percayalah, persahabatan yang terjalin kerana Allah sahaja yang akan kekal selamanya. Bukan kekal kat dunia je sampai u breathe out your last breath. Tapi sampai ke syurga Allah.

Bukak buku catatan usrah. Okey rasa rindu yang teramat nak berkongsi cerita-cerita para nabi dengan usrahmate. Dan memang semua cerita-cerita para anbiya' memang boleh jadik perintis yang menjatuhkan air mata.

And i love the moment when my usrahmates love to hear my voice singing nasyeed and doa rabithah. And they love to stalk my paintings since my asasi life.

And they love to hear my stories about Ahmad Ammar.

My next short story and post will be about usrah. Inshaa Allah.
thanks reading my diary

Tuesday, 21 June 2016

Cukup terharu.

22 June 2016. Malam Rabu. Kolej Kenanga, UNIMAS.

Tengah khusyuk selak-selak notes Ecology (esok exam final), terberhenti dekat tajuk Magrove Ecosystem. Bukannya mengantuk. Tapi Nampak satu notifications insta poping-up on screen. From Emma, Hikmah Dani. One of honey bunny bonni bonny sugar plumpy.

Emma cakap pasal kali terakhir dia sentuh tangan mak dia. Masih terasa sejuknya tangan itu tu.

Ayat Emma;

“Semalam, ada salam tangan seorang makcik ni. Tiba-tiba hati ini tersentak. Ya Allah rindunya dekat arwah mak. Teringat kali terakhir cium tangan mak. Sejuk”

“Al-fatihah untuk mak”

Lepastu ternampak pulak notification cicik. Haleesa Hairi. Jugak salah seorang yang aku sayang. 

Masa arwah ayah cicik meninggal, masa tu kitorang tengah kelas SPM kat bilik seminar. Lagi 3 hari nak SPM masatu. Aku  dan Farhana ikut cicik balik Batu Pahat. Memang takkan dilupakan. Allah tu, terlalu bijak dalam merencanakan sesuatu. Kan sayang?

*menangis dengan penyataan sendiri.

Tapi betul. We plan. Allah plan. He is the planner, and He is the best Planner.(oci, 2016)


Menggunung rasanya perasaan rindu tu. Tapi jangan lupa satu benda ni. 

"Be tough sayang, oci here for you"

You know that I meant it. and u know how i prove it.


Menggunung lagi rasa terharu dengan setiap kebahagiaan yang pernah Allah beri. Pertemuan dengan setiap insan-insan yang pernah hadir dalam hidup. Which each of them, are too valuable with their own pieces. With different storyline and background. With everything different. But inshaa Allah still with the same goal. To be closer to Allah.

B.A.H.A.G.I.A

Bahagia. Perlu dicari. Siapa yang takpernah rasa kepayahan dalam hidup, maknanya dia takhidup. Eh? Walau susah mana problem tu, carik kebahagiaan disebalik dinding-dinding kepayahan tu.Okey, I know you understand what I mean. Sometimes u understand more than what I understand.

Allah will not burden a soul beyond what it can bear right?

Susah senang tu lumrah yang Allah kasik. Untuk uji segalanya. Dan perjalanan hidup nilah tempat diuji. Lepas dah mati meninggalkan dunia, maka ujian itu dah lenyap. Maka, kita akan ke stage seterusnya. Ujian yang lain. Menanti.

Kunci utama nak rasa bahagia? Bersyukur. Bila kita bersyukur, Allah akan tambah rezeki dalam keadaan yang tak diduga.

Dah. Kena sedar diri esok nak exam. Malam ni tetiba terstay-up padahal takpernah-pernahnya seorang oci rajin stay-up. Kalau Wake up favourite lah.

Eh sebelum tu,

Take care my dear Hikmah Dani and Haleesa Hairi. May Allah always grant u guys happiness dunya wal akhirah. 

adios.
Terima kasih, Allah.

thanks reading my diary

Monday, 20 June 2016

cares untuk sweetheart?

Kisah Januari 2015. Asasi. Kampus Timur UNIMAS.

“Kadang-kadang aku ni Nampak tak mempedulikan, tapi jauh di sudut hati (sampai antartika, lalu savvanah, tundra, taiga, desert, grassland, shrub forest dan pusing balik ke tropical rain forest, Johor) ; I do care. Too care actually. Until it hurts myself

Sambung lagi.

“Takpa, Allah ada. Keep smile and love Allah”

Noktah pada penghujung ayat.

Tutup buku diary berkulit biru. Sebenarnya tu buku diary baru sebab yang lama dah hilang jejak. Puas carik, tapi takda rezeki nak jumpa.

Apa aku nak buat ni lepas ni?

T.O.I.L.E.T

(toilet yang paling bersih dipilih)

Nangis sepuas-puasnya. Sekarang memang tengah feeling down gila sebab baru je tengok result English midsem and it hurt myself. Markah teruk. Bila tengok balik. Speechlesslah teruk dia. Lepas dah rasa macam nak tertidur dalam toilet, aku keluar daripada toilet lepastu basuh muka kat sinki.

But to be honest,the result it not that bad.

But as im too determinate to be a doctor, its make sense. Bakal doktor apa result teruk macam tu?

Beberapa hari tu, aku senyap je. Pergi jumpa Sir Fairuz lah(lecturer English masatu). Banyak benda. But seriously memang determination tu . And yes, sebab aku memang nak jadik doktor. Nak owned medical faculty. Nak kahwen dengan medical student. Eh?

Abaikan.

Then, tiba-tiba dapat voice note daripada seorang sahabat. Aku dengar banyak kali. And I cried a lots. Walaupun baru pertama kali dengar , kekadang dengan kelajuan yang takdapat disangkal, aku takdapat tangkap bait-bait perkataan.

Then I start googling (googling? Haha peduli apa salah grammar)

Bryant Oden Best Friends forever lyrics.
I keep repeating it until I memorize it.
screenshot back on January 2015
Untuk awak.

Haaa awaklah yang kasik oci lagu tu. Take care Always. Allah takkan pernah jadikan satu pertemuan tu sia-sia. Allah takkan pernah. Takkan.

Ulang balik ayat atas.
“Kadang-kadang aku ni Nampak tak mempedulikan, tapi jauh di sudut hati (sampai antartika dan pusing balik ke equator) ; I do care. Too care actually. Until it hurts myself”

Aku tahu kau sakit sampai kau kasik aku semua password untuk account twitter, instagram, facebook, semua tu; dah cukup buat aku demam.

Ulang lagi,
“Kadang-kadang aku ni Nampak tak mempedulikan, tapi jauh di sudut hati ; I do care. Too care actually”


Semoga Allah genggam persahabatan kita,
Hadzriena=Amirah Aszeli.
Esok exam Ecology

Catatan Hadzriena, 21 Jun 2016.

thanks reading my diary

Thursday, 16 June 2016

Mengenai Sesuatu.


Dulu.

Masa mula-mula nak berubah, memang terasa dunia ni sementara.
Memang rasa membaca al-Quran dan buku-buku ilmiah itu hobi.
Memang rasa nak share semuaa ayat al-Quran, hadith, bacaan ilmiah yang pernah dibaca.
Semua rasa nak dikongsi.

Sebab rasa tak adil dalam beratus manusia hanya aku sorang yang tahu.

Jejak pergi surau tu adalah jejak yang sangat-sangat bermakna.
Terasa ada Allah pada setiap langkah, walaupun hanya anjing yang menemani.
Memang terasa takda dah ayat-ayat kasar yang keluar daripada mulut ni (harapnyalah)
Nak join GPTD lah, nmati syahid, nak pergi sekolah pondok lah.
Nak macam-macam. “Nak kembara mencari akhirat dalam kata lain.”

Nak jadikkan Islam as deen, cara hidup.

Perasaan sebak bila kawan-kawan yang masih couple duk call, tanyaa.
“How did u change? I see u different babe. U change. To better

Menangis.

Ingat lagi. Dua malam yang sama, dua orang sahabat duk wassap tanya pendapat itu ini.
Lepastu esoknya aku Nampak perubahan kat blog dia. Blog dia bertukar wajah.
Menangis lagi.

Bila jalan nak pergi kelas, rasa bahagia je. Rasa macam kat sekeliling ada sokongan walaupun hakikatnya kekadang, aku sorang.

Aku takcakap aku limited edition malah sekali perfect dalam setiap perkara.
But that’s it. Bila kita cuba nak jadik perempuan yang Tak dikenali. masturat.

Perasaan tu? Bila meninggalkan apa yang pernah kita buat dulu.
Hanya yang pernah hadapi yang tahu.

Perasaan tu hadiah terindah.
Betul.

Antara hadiah terindah Dia buat aku. Kemanisan tu, hadiah terindah lagi bermakna.

Takpelah. As He know whats deep in our heart. Cuma, pasakkan dalam hati jangan pernah berhenti.

Eh, serious dah jauh daripada tajuk. Hahaha. Terpulanglah nak abaikan atau tak. Sekarang ni nak cakap mengenai sesuatu.
Kenapa menulis? Sebab menulis tu, adalah kata hati. Dan, antara diary untuk dibaca semula bila terasa diri jauh dari Illahi.

Entah. Biarlah setiap bait perkataan itu hanya Allah yang gerakkan hati insan-insan untuk baca, tak perlu dipromote. Sebab aku segan. 

Dan wahai yang memberi komen-komen menyokong walaupun aku takkenal siapa empunya diri, Terima kasih. Walau hanya tulisan di ruangan komen, dah mampu menjadikan aku rasa aku kerdil. Hadiah Allah. Dah cukup menghilangkan sedikit rasa senggugut yang aku rasa, Eh?

Haha.

Moga hati tak dihinggapi sifat riak, takbur, ujub; tiga adik beradik rapat tu. Terima kasih Mato sebab pilih cerpen aku antara top15 walaupun berjela-jela cacat cela yang ada. Moga ada ibrah yang mampu sama-sama diambil.

Dan, terima kasih sahabat yang takpernah berhenti menyokong; Amirah Aszeli.

Dan, terima kasih Allah untuk rasa bahagia setiap hari yang Kau beri. Terima kasih Allah untuk semua orang yang pernah hadir dalam hidup ini, sama ada  yang meninggalkan kenangan baik atau buruk.
Semua bermakna. valuable.

Please bare in your mind. Each of us is valuable. 

Be amazing just the way u are. 
Each are, limited edition.

Yang menulis dengan hati,
Saya.

Yang dah terlanjur membaca,

Awaklah.

okey gurau.

thanks reading my diary

Saturday, 11 June 2016

Kelebihan Mati Syahid

Final tetap final, pembacaan buku ilmiah takkan dilupakan. Sebab apa? Sebab aku manusia yang takpernah sesekali terlepas daripada dosa.

Bukan maksum.
Cuma inshaaAllah, miliki hati.

7 Kelebihan orang mati syahid.
  1. Dosanya diampunkan sebaik sahaja gugur titisan darah pertama
  2. Dia dapat melihat tempatnya di syurga
  3.   Diselamatkan daripada azab kubur
  4. Selamat daripada ketakuta yang besar- yaumul hisab di akirat nanti
  5. Dipakaikan dengan mahkota kebesaran dari permata yang lebih baik daripada dunia dan isisnya
  6. Dia dinikahkan dengan 72 Bidadari
  7. Diberi izin untuk mensyafaati 70 orang ahli keluarganya

Hadith Riwayat At-Tirmizi- Hasan Sahih
(disalin daripada antara buku Favourite, Ahmad Ammar)
:ni kali kedua berkata di blog mengenai beliau, Syahid yang tertangguh.

Al-fatihah.

Sentiasa jadikan syahid itu matlamat hidup. Allahuma yubarik fik
May this Ramadhan makes us more closer to Him.
;conversation ws yang dalam buku antara arwah dan kakaknya


catatan Hadzriena, 
7 Ramadhan 1437 H

thanks reading my diary

Friday, 3 June 2016

Catatan Amalan Hamba.

Baca sampai habis. Jangan tinggal walau sepatah ayat.
1. Apabila matahari digulung.
2. Dan apabila bintang-bintang berjatuhan,
3. Dan apabila gunung-gunung dihancurkan,
4. Dan apabila unta-unta bunting dibiarkan(tak terurus)
5. Dan apabila binatang-binatang liar dikumpulkan.
6. Dan apabila lautan dipanaskan.
7. Dan apabila roh-roh dipertemukan dengan tuannya.
8. Dan apabila bayi-bayi perempuan yang dikubur hidup-hidup ditanya.
9. Kerana dosa apa dia dibunuh?
10. Dan apabila lembaran-lembaran catatan amal dibuka selebar-lebarnya.
11. Dan apabila langit dilenyapkan.
12. Dan apabila neraka jahim dinyalakan.
13. Dan apabila syurga didekatkan.
14. Setiap jiwa akan mengetahui apa yang telah dikerjakannya.

(surah al-Takwir)

Sumber; al-Quran.

 Fahami. Dalami. Interpret sendiri. Terlalu bermakna. Macam ayat-ayat yang lain.


Ramadhan.

And. Ahlan wasahlan ya Ramadhan. May we doing fine in becoming Ramadhan. May this Ramadhan and even any month we getting closer to Him.

"Ramadhan is the (month) in which Quran was sent down, as a guide to mankind and a clear guidance and judgement (so that mankind can distinguish between right and wrong) "

(al- Baqarah; 185)

But what is actually the key to get closer to Him?

  • It is the Quran
  • To futfil the purpose of Ramadhan, this month has to be about the Quran for all of us.
  • Treat it like we never had a relationship with the Quran before, like we are starting all over again.
Last but not least, perbaharui kalimah syahadah setiap hari. 

Catatan Nurrul Hadzriena,
3rd June 2016.



thanks reading my diary

Wednesday, 18 May 2016

Didikan Allah.

Berbaik sangkalah dengan Allah.

Allah tiupkan kekuatan melalui ujian-ujian yang datang. Allah tangguhkan sesuatu untuk didik sabar. Allah ambil sesuatu untuk didik redha.
Sampai masa, Allah akan beri sesuatu sebagai ganjaran. Saat itu, kita akan rasabegitu bersyukur dengan apa yang Allah aturkan.. Tenang, Sungguh Allah bersama-sama dengan orang yang sabar.

Jadi, bersabarlah dengan sebaiknya.

with thousand smiles, Hadzriena.

thanks reading my diary

Thursday, 12 May 2016

Kisah Sekolah Pondok.

Sekarang lagi beberapa hari untuk sampai ke Ramadhan tahun 2016.
Buku diary Ammal dibuka,
“Ramadhan, hadirmu ditunggu-tunggu. Diri ini masih tidak jemu untuk menjadi sang penunggu” sebaris perkataan ayat yang muncul spontan di kepala ditulis.

Sambungnya lagi,

“Semoga penungguan berakhir dengan jayanya. Sempat berada di dalamnya. Allahuma balighna Ramadhan”

Puasa tahun lepas, antara satu pengalaman yang amat bermakna bagi Ammal.

 *****************
27/6/2015, Sunday, 10 Ramadhan 1436
Home sweet home.
Skrin telefon jenama Samsung di tangan ligat di scrolling. Tiba-tiba tangan berhenti pada satu entri yang terasa menarik di hati.

AKADEMI PONDOK DI ATAS MUKA BUMI ALLAH, KELANTAN.
Tempat: .............................................
Masa: ................................................

Terus langkah mencari maklumat berkenaan daurah yang bakal diadakan di situ daripada pelbagai sudut.

Ammal buka page fb yang tertera. Dan menaip sesuatu,

“Saya pelajar university dan berminat untuk mengikuti program yang bakal diadakan. Is there still place for me? And how much is the fee. Saya akan datang daripada Johor dan sedang mengikuti program YADIM sekarang. Jadi mungkin akan lewat sehari daripada tarikh bermulanya program daurah itu.  Mohon ustazah memberikan feedback terhadap pertanyaan saya. Syukran ya ustazah. Allahuma yubarik fik”

Mesej dihantar.

Sehari seleapas itu, mesej dijawab;

“Boleh, awak sangat dialu-alukan untuk datang ke sini. Moga kita bertemu di sini nanti :)"


Teruja.





Tapi.


“Dari Johor hendak ke Kelantan. Naik bas? Abah mak kasik ke? Dahlah belum tanya lagi… aish. Dahlah sensorang” monolog Ammal.

Malam itu dikuatkan hati untuk menyatakan hasrat langkah Kembara Mencari Akhirat itu kepada ayah dan bonda.


“Boleh. Berapa bayarannya? “

Satu kali sahaja hasrat itu dituturkan. Terus dapat greenlight daripada bigboss tersayang, abah. Makin tebal rasa sayang Ammal kepada abah. Abah seolah-olah faham apa yang hendak Ammal lakukan. Mak pulak, langsung takkisah walaupun anaknya ini tidak akan berpuasa bersama-sama tahun ini.


*****************************************
Selamat sampai di Pondok Di Atas Muka Bumi Allah . Niat di hati diperbetulkan.

“Ammal, u are somewhere. Somewhere that don’t even belong. U are alone here, no one else. Grab everything as much as u can dear. Don’t waste your time here. And May Allah always there on your journey and may Allah bless everything that u did”

“Allah will take care of u. He is with you. Remember that”

And.

“U know what the real things that u want here right? Nur Ammal Hanan binti Anan?”

Kadang-kadang. Kembara berseorangan itu memang perlu. Untuk lihat pada siapa keyakinan yang utuh kita letakkan bila dalam keadaan berseorangan.

Ammal dah biasa berseorangan. Cumanya, kali ni tercampak agak jauh. Paling penting, dalam keadaan yang sangat berbeza.

**********************************
Laluan akhawat dan ikhwan berbeza. Memang perempuan dengan lelaki takkan bertembung. Walaupun laluan untuk membeli juadah berbuka puasa.

Lorong memang berbeza.

Laluan untuk ke penginapan adalah melalui lorong-lorong sempit yang ada di sebalik rumah-rumah yang sangat padat di situ.

Ammal mengamati sekeliling sejak menjejakkan kaki di situ.

Sampai sahaja di pondok penginapan, semua orang sedang berehat. Maklumlah penat selepas pulang daripada kelas kitab tadi. Ammal memanjat tangga untuk ke bilik.

“Ammal, ada bawak purdah atau niqab tak? “Kak Asmah yang baru dikenalinya bertanya. Kak Asmah membuka tudung dan meletakkannya di ampaian dalam bilik.

“Emm. Takdelah kak Asmah. Kita bawak tudung je belambak hehehehe. Nak pinjam akak punya boleh tak?”

Kak Asmah senyum.

“Bolehh Ammal. Nah . Ni niqab favourite akak tau. Jaga bebaik” barang bertukar tangan dan tuan.

Rupa-rupanya, di situ ada juga tiga pelajar university dan yang selebihnya adalah pelajar tetap pondok di situ. Mereka juga datang daripada pelbagai negeri.

And to be precise and excitedly said,

Di situlah kali pertama Ammal 24 hours fully with niqab.

Kerana sumber kekuatan adalah orang sekeliling di situ.

*************************************

Suasana yang mampu menitiskan air mata di sini, tanpa sedar air mata Ammal menitis.

Setiap kali azan, pasti saf-saf di masjid Pondok ini takpernah kosong sampai ke belakang. Walhal, masjid ini besar.

Setiap kali solat takkiralah subuh, zuhur, asar, maghrib, atau pun isyak, amatlah payah untuk duduk pada saf pertama. Sebab apa?

Laju sangat saf-saf itu terisi.

Laju sangat saf-saf itu terisi.

Sampaikan boleh guna term First come first serve

Terlalu laju.
 ********************************

2/7/2015, Thursday, 15 Ramadhan 1436,
Pondok Di atas muka bumi Allah.

Pembelajaran kitab Faridah.  
Setiap satu sifat-sifat Allah diterangkan secara terperinci. Kelas kitab ini adalah selama 3 jam.

Allah itu tunggal. Tiada bandingannya.
Allah wazaniah- Esa Allah tiada sekutunya.
Allah qidam- Tiada permulaan.
Allah baqa’- Kekal Allah tiada kesudahan.
Allah tak berjisim dan tak berupa.
Terselit juga mengenai Dunia Ini Cabaran Besar dan amat perlu untuk cuba mwnjauhi al-Wahn.

Siapa yang kenal dunia, pasti akan kenal penciptaNya.

Jangan Tak Kenal siapa al-Haliq.

Ammal mengubah posisi duduk dan meregang-regangkan jari. Buku nota diletakkan di tepi. Botol air yang terletak bersebelahan beg diambil.

 Hanya dalam masa tiga jam sahaja, buku nota Ammal dah dipenuhi 5 muka surat penuh.

 ********************************
3/7/2016, 16 Ramadhan 1436
Pondok Di atas Muka Bumi Allah
Ammal melalui lorong di sebalik rumah itu untuk menghadiri kelas pembelajaran kitab Misbahul Munir pagi itu bersama-sama akhwat yang lain. Lopak-lopak air dek hujan lebat malam tadi cuba dielak seboleh mungkin.

Sampai sahaja di masjid pondok, saf-saf depan telah dipenuhi warga-warga emas dengan kitab masing-masing. Ammal duduk di saf ketiga sebaris dengan akhwat lain. Ammal duduk dan membuka niqab dan purdah masing-masing.

Seketika, satu soalan ditanya oleh seorang akhawat,

“Ammal memang langsung tak ngantuk ke join kelas ni?” Tanya Kak Syifa’.

Ammal memandang wajah putih Kak Syifa’ dan menjawab, “Em, taklah akak. Kelas kitab ni best. Serious. Ammal paling bersemangat bila kelas kitab Thalatha Rasail”

Kata kak Syifa’ lagi,

“Emm taklah. Jarang tau tak ngantuk kelas ni. Biasalah belajar kitab kan. Tapi tulah, selagi ada peluang grab bebetul tau adek sayang”

“Jazakkalahhu khairan katseer Kak Syifa” balas Ammal sambil senyum.
Ilmu yang Ammal dapat pada hari ini amatlah bermakna. Kadang-kadang kita sedar, Cuma buat-buat taknampak atau pun memang tak perasan.

“Manusia ni, langsung takboleh buat oksigen, etc “
“Allah lihat apa yang kita buat even though dalam hati, - Sesungguhnya pancaindera dan hati akan disoal di akhirat. Maka, selalulah menyebut nama Allah”
“Allah menjadikan manusia ikut qudrat menjadikan, kehendakNya. Allah buat kita sempurna”
“Allah boleh luluskan semua plan-plan makhluknya”
“When Allah said kunfayakun, then it will happen”

“Nak bercakap pasal ilmu Allah, jiwa mesti kena banyak ilmu daripada pelbagai sudut”

Ammal? Ceteknya ilmu aku.

**********************
If and only if,
If you want to join pondok. Please put aside all the desired to be placed at an air-conditioned room or hotel. The accommodation will not as 5 Stars or even 1 star hotel. But just enough for you to do what the things that u must do; sleep, eat etc.

It will teach u how to really be appreciated what u have in life.

It will teach u to don’t even love the dunya, as it will just temporary. U have your other world ahead. Dunia itu diletak pada tangan, bukan hati.

It will teach u not to waste any unimportant things.

It will make u feel closer to Him.

The surrounding, the air there,

Be there, and u will feel how bless it was!

***********************
Kadang-kadang memang perlu untuk Allah jauhkan seorang sahabat daripada kita. Untuk lihat, kita kuat sebab manusia atau sebab Allah. Allah nak uji kekuatan kita dengan menjauhkan sebahagian daripada sumber kekuatan. Allah nak uji keikhlasan kita. Sayang, syurga bukan percuma.

Kadang-kadang memang perlu Allah jauhkan orang yang pernah jadi sumber kekuatan kita untuk berubah. Sebab Dia nak tengok, kita berubah sebab manusia atau sebab Allah.

dan.

Pandangan Tuhan pada manusia, Bukan intan permata bukan paras rupa,

Dan untuk sahabat yang memberikan pertolongan semasa di sana.

Manusia takguna je yang khianati sahabat dia. Ingat tu. Persahabatan bagaikan seutas tasbih. Ada awalnya tiada berpenghujung. Thank you bae sebab layan  kat sana dan melunaskan hasrat mencari ilmu di sana. Nak luah semua memang tak terungkap. Cuma, halalkan semuanya. Semualah. Take care.

Dan,
Dear Nur Ammal Hanan binti Anan,
Ramadhan pergi, Takkan amalannya pegi? Takkan kau ni hamba Ramadhan?

#catatan Ramadhan 2015 Hadzriena, sekolah pondok.

p/s: Moga ada mesej yang terselit. May He bless every step of our journey.
Allahuma balighna Ramadhan.










thanks reading my diary

Monday, 2 May 2016

Sabar.


Maka, bersabarlah dengan sebaiknya.


Kesunyian terasa diganggu bila disapa suara Afza, sahabatnya yang amat dikenalinya.

"Nak kahwen"


Falidi mengembangkan hidung memandang sahabat di sebelahnya. Kening mata kanan diangkat sedikit. Buku Anthem tulisan Hlovate yang dah dibaca buat yang ke berapa kali ditutup. Ditandakan pada mukasurat 118.

Ayat yang sama. 

Hari-hari.

Dah biasa.

"Sepatutnya dah biasa. Tetapi bila si Afza ni cakap macam ni hari-hari, aku pulak terasa nak kahwen. Alahai sahabat seorang ni. Kang kena hempuk jugak hari ni" gumam Falidi sendirian.

"Setiap kali aku cakap, reflects kau mesti macam tu kan? "Afza mengomel.

Falidi bangun daripada posisi meniarap. Diletakkan bantal busuk kesayangannya di atas katil dan duduk betul-betul di hadapan Afza. Parah dah kawan aku sorang ni. Padahal umur baru je jejak 20 minggu lepas.

"Bagi.... aku....reasons.... kenapa.... kau... nak ....kawen? " satu persatu ayat soalan itu dilontarkan serta pengharapan jawapan yang logik daripada sahabat dihadapannya itu.

"Sebab aku single"

"Logiklah aku rasa nak ada seseorang. ye dak?"

"Tapi aku takminat sesiapa. Is that weird Falidi? "

..................................................................

Beberapa saat selepas luahan tak diduga tu, Falidi menjawab.

"Macam nilah Afza Haneez binti Hayrat Sidiqin. Goals kau dengan goals aku lain walaupun umur kita sama, satu species- manusia yang cantik hehehehe. Aku single kau pun single-sama lagi. Nahlah amek buku aku ni, baca"

Diari Falidi dihulurkan. Diari bertukar tangan daripada tuan diari kepada sahabat si penulis diary.

Goals Iliya Falidi Hanan binti Wazir Ammal;

20-21 setengah tahun;
duduk rumah dakwah. Ajar budak-budak ngaji. Ada peluang jadik murabbi adik-adik usrah asasi. Join sebanyak mana program. Al-quran one day one juzuk. Busy mana pun, dhuha taktinggal. Getting dean list for every semester! tahajjud............... Hafal sebanyak mana surah-surah al-Quran... (etc banyak sangat Falidi tulis)

22 tahun;
graduate with dean list. Bring along my daddy, mom and family here, watching me taking the scroll of my achievement.

23 tahun;
Kahwen with anyone been set by Allah (i really put my full faith in this, Allah). Doing my MASTER along--- Part ni takkisahlahlah kahwen dulu or buat MASTER dulu.

stop. Afza tutup buku diari sahabatnya.
................................................

"Aku dah faham dah Falidi. Thanks beb"

Falidi senyum , " Dah tu, kongsilah dengan  aku beb, "

"Hmmmmmmm. Dalam umur kita sekarang ni. Kita kena set goal untuk diri sendiri. Goals i mean. Then anything yang takpenting dan takde kena mengena dengan goals kita tu. Ketepikan jauh-jauh"

Dua bibir mengukir senyum.

Sambung Afza, "Tapi kau takkisahkan kalau lepas ni aku still cakap benda-benda macam tu? hehehhehe"

"Hahahahahha dah agak. Alaa takkisah pun. Lumrahlah sayang perasaan perasaan macam tu. Cuma jangan terlalu serious sampai ada rasa jeles tengok orang lain sibuk couple. Sampai ada rasa sunyi yang terover sebab single blablabla. I will not tolerate with that kind of stuffs. Tolerate sikit bolehlah. Tapi sikit je"

"Lagipun Allah jage hati kau, dear. Ingat tu"

"Dia nak kau setia dengan Dia dulu"

Ha, satu lagi nak pesan.

"Jangan pernah cakap kau sunyi selagi aku ada depan mata boleh tak? Nak cakap macam tu, tunggu aku mati dulu"

"hahahahhahahhahahhaha. Sarkastik betul bunyinya. Macam mintak penampar dengan penyataan celupar tu.Thanks Iliya Falidi Hanan bin Wazir Ammal" Terus Afza sengih bajet comel dekat sahabatnya di hadapannya.

Believe me, Sister-hood tu lagi bermakna daripada all these coupling stuffs, macam brother-hood.
............................

Sabar dengan sebaik-baik sabar. Itu kuncinya. Eh eh. Tapi sabar bukan hanya untuk perkara ni. Bersabarlah dalam setiap perkara :)


Single? well Allah is preparing you for someone special.
Keep moving sisters
Be something.

dan,

Maka bersabarlah dengan sebaiknya.













thanks reading my diary