Thursday, 28 April 2016

AKU YANG EGOIS

Yesterday when doing my zuhur prayer, I asked Allah to send “angin rindu” to both of my parents.
I can feel that my ego getting bigger.



Because I really feeling mad and sad as my father do not even call me in this 5 days(within 5 days)

So, after maghrib player my phone was ringing and that was from my father.
I just stood up in front of the phone and watched the screen.


“My dad  calling………..”


Then after some minute,  silent.

Im not answering the call---- which been sent by my dua’ actually. But I miss them so much.

Ayat yang mudah. Aku merajuk sebenarnya.


Today I just cant stand anymore. I just miss them, So I put aside my egos, calling them.
It’s a heal for me to hear your voices abah, mak.



Pelihara mereka ya Allah.


Apa entah. Makin tua aku ni, makin ngengada nak manja. Padahal dah biasa dengan perangai-perangai tak diduga 1001 manusia.
Padahal dah banyak terasa hati yang disimpan sampai sekarang.’
Hidup ni sementara. Kejap je. Semua benda tak kekal. So follow the good vibes and be thankful to every experience that you had gone through.


SEBAB AKU BERPEGANG PADA TIGA PPRINSIP INI;
·         Takda hak bagi seseorang manusia menilai keburukan seseorang
Dan…
·         ALLAH WILL NOT BURDEN THE SOUL BEYOND WHAT A PERSON CAN BEAR.
·         Ikhlaskan hati dalam membuat segala perkara walaupun Nampak kecik pada mata manusia.
Tapi bila aku rasa down,  aku rasa taksedap hati yang datangnya tanpa diduga apalagi dipinta, cepat ayat ni keluar daripada hati.
ALLAH WILL NOT BURDEN THE SOUL BEYOND WHAT A PERSON CAN BEAR.
ALLAH WILL NOT BURDEN THE SOUL BEYOND WHAT A PERSON CAN BEAR.
Diulang banyak kali.

Itu aku.
Korang ada cara korang tersendiri.


Semoga Allah memberkati setiap langkah kita di dunia ini.


PadaMu kami panjatkan doa
Moga dipelihara ditetapkan iman
Dunia ini penuh cabaran

-Jalan Bahagia, Hijjaz-

catatan Nurrul Hadzriena, 6.00 p.m

Adios.

thanks reading my diary

Sunday, 17 April 2016

"He found you lost, and he guided you"

" Can I ask something ? "
" Sure , anything "
" Allah tak bosan ke dengan kita ? "
Its obvious actually
The answer is obvious. But , you can't see it cleary with your heart.
Why ?
Because it was meant to be seen by your faith.
But , somehow
It is nice to be described
Sometimes , the only reason why you couldn't see the answer. Because you were broken . By this world , by the test that he sent to you. You were blinded by them.
You are losing hope. You are losing faith
You are giving up on this path.
" Does he ever listening "
" Allah dengar ke permintaan orang macam aku "
Trust me
I've ever questioned god worser than you ever did. If you meant to say such crap like.
" Kau tak faham aku "
" Be in my shoes "
I'll kick you ass. I'll send you to death 😂
I was once in your shoes. Perhaps worser than yours.
" Does He ever listening "
" Did He bored ? "
He did, he does and He will always be and He never get bored on you dude. He would never be.
Regardless of the countless sins you did , and how many times you disobeying him.
He never get bored of forgiving you
He never get bored of accepting you
He never get bored of welcoming you
Again and again
And amazingly, even for the countless mistakes you've done. He didn't directly smacked you down. He touched your heart instead.
" وَوَجَدَكَ ضَالًّا فَهَدَىٰ"

[He found you lost , and he guided you]
If you ever done a mistake to a person.
He might forgive you for the first time you did. But , if you keep repeating the same mistake on him.
I guaranteed that your ass might be kicked by him. And you'll probably never see him again in your life.
But , It never be the same on how did you do the same mistakes to Allah.
You did a sin
He forgive
You did it again
He forgives
You did it again and again
He still forgives
You left Him for months. Disobeying him for years. Doing sins for your lifetime. Whenever you think of going back to him.
He will be there for you
Healing your wounds. Forgiving your sins. Giving you hopes and accepting your du'a.
Its never about He is getting bored on you. Its about , are you getting bored on him ?
Chill up dude
Wake up. Fa'firu Ilallah :')




Berdoalah dengan yakin bahawa Allah akan mengabulkan doa kita, dan ketahuilah sesungguhnya Allah takkan mengabulkan doa daripada hati yang lalai :(

Sentiasa hidupkan kami dengan iman ya Allah.
Amin yaa Rabb.

Catatan Nurrul Hadzriena, 8:42 pm.

thanks reading my diary

Thursday, 14 April 2016

Biar saya gapai tangan awak.




Coretan ini khas untuk si gemuk baymax Nur Amirah Aszeli.

Wahai sahabat.


******************

Assalammualaikum.

Izinkan aku mengadu. Ya Allah sesungguhnya aku rindu seorang Nurrul Hadzriena. 

Ina rindukan seorang Hadzriena yang pandai meluahkan apa yang dia rasa. 
Ina rindukan seorang Hadzriena yang yang manja.
Ina rindukan seorang Hadzriena yang sopan.
Ina rindukan seorang Hadzriena yang memeluk seseorang dengan penuh kasih sayang.
Semuanya. 

I guess u know the rest.
When i am in a great fall, i intend to hide it. Making people dont even realize what i am suffering actually. Thats me,

*Private and confidental

Even though kalau aku dapat results exam takseperti yang dibayangkan, aku takkan ngadu kat orang. Aku akan pergi toilet, nangis sepuas-puasnya (plus pikir apa yang patut dibuat etc.) sampai mata lebam. Then sebelum balik bilik, basuh dan tengok muka kat cermin jap. Kalau muka still macam orang baru lepas nangis, mulalah buat memek muka dan apa-apa pun cara yang boleh kembalikan muka yang asal. Tarik-tarik pipi blablablabla etc. Tunggu kejap beberapa minit. Then baru balik bilik dengan yakinnya.

Bila balik bilik, Tidur.

Bila teringat balik, nangis balik. *Tapi nangis-nangis pun, aku carik setiap jalan penyelesaian.

*smile




Sayangku,

Dont expect that every time when u see my pictures on instagram, facebook etc. with that happy faces. Dont expect that i am completely happy.




Sometimes it yes.

Sometimes, I just let Allah knows.

Sometimes i am seeking strength from anywhere. Yet the sadness will be slowly been forgotten.




And at last, seeking strength for making that kind of happy faces--its difficult. But believe me, i am making a greater and bigger strength.

Sad and happy times. All those came from Him.

And He also have the right to take it depends on Him, on the right time.



"Tidak berputus asa daripada rahmat dan pertolongan Allah, kecuali kaum yang kafir"


Maybe there are some secrets that i prefer to tell and share to people.
But if i am sad, i prefer to only one.

Him,

Let only He and me that know my secrets.

And u will know my secrets if u seek Him too.

Allah will show what i feel. my secrets. IN VARIOUS UNEXPECTED WAYS. Because our hearts had been together by Him. Actually that is the greatest thing that happen in friendship. When Allah had been the one who send all that messages-------- Directly to heart.

Messages, speech, etc. It can be told and share to a person. 
But there is only Allah that can send it directly to human's heart. -oci-


When u are feeling fall, Just imagine that i am tightly holding your hands. Just imagine that i am hugging u with love. Just imagine that i am making that so-comel-budak kecik voices. Just imagine that i am smiling beautifully towards you....... even though i am the ugliest person on Earth.

Most Importantly,

Just remember that u have me.

dan kekuatan terbesar setiap manusia yang takpernah jemu.
Allah.

And also remember , Dont ever comparing any of your friends.When u look at a person, remember that everyone has a story, Everyone has gone through something that change them.

and remember sayang,
1001 keindahan penciptaan wanita itu ada pada kita. Selami sebaiknya.

 ***************



*Okey air mata takberhenti turun start daripada mula-mula aku coretkan benda ni ..

My dear Amirah Aszeli, tetaplah berjuang.

Syurga itu terlalu mahal.






Aku rindu aku, dan aku rindu kau.

Salam sayang, sayang rindu daripada aku.
Insan yang takpandai meluahkan.
NURRUL HADZRIENA.

thanks reading my diary

Wednesday, 13 April 2016

Wahai Abah, (mengenai wanita)

Nilai sesuatu perkara, adalah pada mata si penilai
-oci-

Beauty is on The Eyes of Beholder.


Dialog antara seorang abah dan puterinya;


Wahai abahku kenapa lemah sungguh kaum hawa itu, asyik berteman tangis dan sendu sahaja.

Wahai sayangku, bukan wanita itu lemah dek kerana tangis dan sendunya, tetapi di situlah kekuatan yang mampu meleburkan ego seorang lelaki, menjadi izzah yang paling gah bahkan lebih gah egonya seorang lelaki kerana sendu rayunya Musa A.S terselamat daripada kekejaman firaun, Duhai sayangku lembut wanita itu bukan lemah tetapi senjata.



Namun wahai abahku, wanita itu fitnah dunia?

Pernahkan sayangku dengar pesanan Illahi pada hambaNya? Wahai lelaki yang beriman, tundukkan pandanganmu dan jagalah kemaluanmu, Dan demikianlah lagi suci bagi mereka  dan Allah mengetahui apa yang kamu perbuat. Dan katakanlah kepada wanita yang beriman, tundukkanlah pondanganmu dan jagalah kemaluanmu (tutuplah auratmu)

Cuba nilai pada siapa dulu Allah dahulukan pesananNya? pada hamba yang bergelar ar-Rijal, kerana andai si lelaki menjaga pandangannya maka tidak mungkin terlihat akan wanita yang menjadi fitnah pada dirinya dan tidaklah Allah lupakan pesanan pada wanita agar menjaga auratnya, bukan fitnah semata-mata jikalau ar-Rijal dan an-Nisa' sama-sama mematuhi Illahi itu. Sesungguhnya, wanita yang beriman dan solehah itu lebih baik daripada ribua lelaki yang soleh.

Tapi wahai abahku, mengapa wanita itu menjadi peragaan? Tidakkah mereka merasa malu?

Wahai sayangku, al-Haya (sifat malu) ada dalam diri setiap insan wujudnya seiring dengan nafas insani, al-Haya itulah menjadi pakaian Iman pada diri wanita itu, Indah al-Haya sebagai pembenteng diri namun bilamana al-haya itu lebur imannya runtuh. Kenapa mereka merelakan diri menjadi peragaan? Kerana mereka paranoid menyangka diri belum cukup menarik, mereka kalah daripada segi psikologi.

Namun wahai puteriku sayang,wanita solehah itu pasti akan melindungi diri daripada perbuatan murahan itu. Wahai sayangku 1001 keindahan penciptaan wanita ada pada kamu.


 Nilailah sebaiknya :)

ADIOS
NURRUL HADZRIENA



thanks reading my diary

Saturday, 9 April 2016

Tolong Faham wahai Adam.

Jangan pelik kalau aku tiba-tiba rasa takselesa bila berbual dengan lelaki.
Jangan pelik bila tiba-tiba aku terlihat menjauhi lelaki,




Sebab Allah yang menghantar signal itu ke dalam hati aku.
Maha suci Allah.

Masih taknak aku terlibat dengan maksiat  hati.

Masih taknak aku keluar dengan mana-mana lelaki.

Maaf, bagi aku; membazir.
Sebab sepanjang meeting up tu. Diri takkan selesa.
Faham dengan satu perkara ni je.
Maksiat mana mungkin bercampur dengan keimanan.

Tolong faham.

Dan akhirnya, aku persetankan apa orang cakap.
Sebab hakikatnya, aku bukan hidup untuk manusia.

dan,

Hanya Allah yang tahu whats been desired by this heart.

dan,

Aku taknak hanya anngap Allah tahu apa yang aku sedang juangkan, sedangkan life terkapai-kapai bukan hidup berlandaskan cara hidup agama.

Moga Allah berikan kekuatan di sebalik pandangan-pandangan negatif manusia.


We are not preparing ourselves to be the best for our future husband(anyone been set by Allah) But preparing ourselves to be the best for this deen. To be the best example for this deen.
-oci-
Keluar dengan lelaki. Kau rasa itu cara hidup beragama?



(Jawab sendiri)




Jauhkan.
Elakkan.

Jangan buat.

Berjuanglah.

Allah ada di setiap langkah. Dia kekuatan terbesar.


p/s:peringatan buat diri dan yang bergelar wanita,
 Sebab kita terlalu berharga sayang.




dan,

moga kita menjauh daripada sifat al-Wahn;
"Whatever is in heavens and whatever is the Earth declares the glory of Allah, 
the king, the Holy, the Mighty, the Wise.
(62:1)

al-Wahn.
Apakah al-wahn yang tanpa disangka sudah tertanam di dalam hati manusia?

al-Wahn adalah sifat manusia yang terlalu cintakan dunia dan takutkan mati.

Pandang diri, tanya hati.

ADIOS.








thanks reading my diary

Thursday, 7 April 2016

Taman Firdausi


Indahnya taman Firdausi 

Tak terbayang di mata

Tak terjangkau di hati
Kurniaan yang abadi.


Di sana tiada derita
Bahkan usia kan kekal remaja

Wajah ceria berseri
Tanda nikmat tak terperi

Indahnya syurga itu janjiNya
Bagi insan yang bertaqwa
Bidadari dan para pemuda syurga
Bagaikan kilau mutiara

Sungai yang mengalir beraneka rasa
Limpah rahmat Yang Esa

Tiada duka tiada resah
Dan tiada jemu yang melanda

Di sanalah keindahan
Kebahgiaan jiwa yang hakiki


Haruman Raihan yang memikat sukma
Dan linangan Salsabila
Mahligai permata megah mempesona
Tak tergambar hebatnya


One one my favourite song. Sentiasa menjadi penguat hati. 

Terlalu indah. Allahuma yubarik fik.


thanks reading my diary

Saturday, 2 April 2016

Something.

Termenung.

Terasa terlalu lambat masa bergerak. Berhenti di setiap persimpangan saat.

on the right, Amy. on the left, me.

Biarpun kita terasa bejauhan, namun jiwa bagaikan tiada sempadan.

Allah takkan cipta kelemahan sahabat, melainkan untuk kita tampal dengan kebaikan.

RINDU.

Sesuatu yang sukar didefinisikan.
Kadang-kadang  seolah-olah air mata sebagai pentafsir setia.
*Sambil alunan lagu laungkan Allahu akhbar teralun di telinga.

…………… Sillaturrahim ini tak akan terpisah Seperti rasulullah dan sahabat.
…….... Seiring sehaluan satu cita dan impian..




Keep the good vibes.
As He knows what's deep in our heart.

Ahlan wasahlan good vibes <3 




thanks reading my diary