Tuesday, 21 June 2016

Cukup terharu.

22 June 2016. Malam Rabu. Kolej Kenanga, UNIMAS.

Tengah khusyuk selak-selak notes Ecology (esok exam final), terberhenti dekat tajuk Magrove Ecosystem. Bukannya mengantuk. Tapi Nampak satu notifications insta poping-up on screen. From Emma, Hikmah Dani. One of honey bunny bonni bonny sugar plumpy.

Emma cakap pasal kali terakhir dia sentuh tangan mak dia. Masih terasa sejuknya tangan itu tu.

Ayat Emma;

“Semalam, ada salam tangan seorang makcik ni. Tiba-tiba hati ini tersentak. Ya Allah rindunya dekat arwah mak. Teringat kali terakhir cium tangan mak. Sejuk”

“Al-fatihah untuk mak”

Lepastu ternampak pulak notification cicik. Haleesa Hairi. Jugak salah seorang yang aku sayang. 

Masa arwah ayah cicik meninggal, masa tu kitorang tengah kelas SPM kat bilik seminar. Lagi 3 hari nak SPM masatu. Aku  dan Farhana ikut cicik balik Batu Pahat. Memang takkan dilupakan. Allah tu, terlalu bijak dalam merencanakan sesuatu. Kan sayang?

*menangis dengan penyataan sendiri.

Tapi betul. We plan. Allah plan. He is the planner, and He is the best Planner.(oci, 2016)


Menggunung rasanya perasaan rindu tu. Tapi jangan lupa satu benda ni. 

"Be tough sayang, oci here for you"

You know that I meant it. and u know how i prove it.


Menggunung lagi rasa terharu dengan setiap kebahagiaan yang pernah Allah beri. Pertemuan dengan setiap insan-insan yang pernah hadir dalam hidup. Which each of them, are too valuable with their own pieces. With different storyline and background. With everything different. But inshaa Allah still with the same goal. To be closer to Allah.

B.A.H.A.G.I.A

Bahagia. Perlu dicari. Siapa yang takpernah rasa kepayahan dalam hidup, maknanya dia takhidup. Eh? Walau susah mana problem tu, carik kebahagiaan disebalik dinding-dinding kepayahan tu.Okey, I know you understand what I mean. Sometimes u understand more than what I understand.

Allah will not burden a soul beyond what it can bear right?

Susah senang tu lumrah yang Allah kasik. Untuk uji segalanya. Dan perjalanan hidup nilah tempat diuji. Lepas dah mati meninggalkan dunia, maka ujian itu dah lenyap. Maka, kita akan ke stage seterusnya. Ujian yang lain. Menanti.

Kunci utama nak rasa bahagia? Bersyukur. Bila kita bersyukur, Allah akan tambah rezeki dalam keadaan yang tak diduga.

Dah. Kena sedar diri esok nak exam. Malam ni tetiba terstay-up padahal takpernah-pernahnya seorang oci rajin stay-up. Kalau Wake up favourite lah.

Eh sebelum tu,

Take care my dear Hikmah Dani and Haleesa Hairi. May Allah always grant u guys happiness dunya wal akhirah. 

adios.
Terima kasih, Allah.

thanks reading my diary

0 Smile for me♒: