Sunday, 30 October 2016

sekilas tulisan

Wahai mimpi, kau datang mungkin membawa petanda.
Terasa rapat. Terasa dekat. Terasa dapat disentuh.
 Terasa jauhnya sekarang ini.

Tapi terasa jugak ego kau yang setinggi langit tu,
Takmampu aku goyahkan teguhnya dia di langit.

Tak mengapa. Tetap ini yang terbaik.

Kerana itu yang terbaik.
Aku yakin.

Allah yang yakinkan aku.



Semoga sentiasa bersama rahmat Allah, wahai sahabat.

thanks reading my diary

Saturday, 29 October 2016

NUKILAN DARI HATI

Allahu akbar,

Sem 3, masih belajar dalam kos yang sama. Di university yang sama.
Entah harini rasa nak nukilkan sesuatu. Sesuatu dari hati.
 Sungguh sifat manusia;

Bila rasa berubah kepada baik (meninggalkan jahiliyyah) rasa rindu pada all stuffs masa zaman jahat. Rindu nak pakai tudung selempang je takkisah tutup dada atau tak, rindu nak menari atas pentas,  Rindu nak menyanyi atas pentas, rindu nak gelak kuat-kuat, rindu nak main skateboard dengan geng, rindu nak masuk pelbagai pertandingan modeling and make-up, Rindu boleh sesuka hati nak tegur lelaki, Rindu takpayah berpanas-panas nak pakai inner neck atau handsocks. Rindu zaman orang cakap “alaaaaa kau mesti takpernah make-up, pakai jeans semua kan?”. Yes, humans.

Bila rasa dah berubah kepada jahat (kembali jahiliyyah) rindu pulak masa jadik baik. Zaman hari-hari takpernah tinggal al-Quran, zaman lelaki tu macam satu musuh untuk diri sebab nak jage ikhtilat (lepastu memang rasa diorang tu perlu dijauhi), zaman-zaman setiap tutur kata yang keluar daripada mulut sedaya upaya untuk menjaga hati orang sekeliling, zaman-zaman tahap kesabaran tu subhanallah tingginya lebih tinggi daripada Everest, zaman-zaman jarang pakai seluar walaupun yang longgar. Rindu zaman sedaya upaya nak mencuba pakai fully niqab. RIndu zaman sentiasa ada masa dengan usrah, daurah, street dakwah, qiamulail. Rindu zaman orang cakap “weh kau bukannya baik sangat”.  Yes, humans.

Rindu zaman merasakan perempuan adalah aset yang paling berharga untuk agama, (menangis). Akan rindu zaman rasa diri sendiri adalah insan yang paling senang untuk masuk syurga (ikut cara agama)

Akan ada rasa rindu saat nangis kerana terlalu rindukan rasullullah SAW dan perasaan yang sangat kuat untuk jumpa baginda. Nangis bila dengar lagu-lagu dan cerita-cerita mengenai baginda. Allahu akbar. Terlalu rindu. Jujur, aku terlalu rindu. 

Sayangku (diri aku sendiri),

Itulah cabaran kehidupan. Allah ada pelbagai cara untuk menduga iman manusia. Allah ada 1001 cara untuk melihat sejauh mana kepercayaan kita letakkan pada Dia yang Maha Bijaksana. Allah ada berpuluh ribu strategi agar kesetiaan yang utuh kita tetapkan hanya untukNya.

Sayangku (diri aku sendiri),

Bukankah taman Firdausi itu indah? Ia bukan percuma.
…………………………….
……………………………..

Biar terkadang goyahnya tetap ada, sentiasa berusaha untuk meraih keutuhannya kembali.

…………………………..
…………………………….

Allahu akbar, subhanallah Allah sentiasa hidupkan hati yang satu ini untuk sentiasa mengingatinya walau dalam keadaan apa sekali pun.

Semoga hati ini akan sentiasa hidup selamanya. Moga akan sentiasa dalam genggamanNya. Genggamlah ya Allah, genggamlah ia dengan erat. Tiada seorang pun yang mampu tahu apa yang didambakan hati aku selainMu ya Allah.

Tiada siapa yang mampu tahu struggle seseorang untuk sentiasa dekat dan menyanjungi agamaMu ini selainMu, Kuatkan iman kami. Yakinkan kami. Let the judgemental person judge us, and we should shut their mouth with a goooood and true things.

Sabr is half of iman. Semakin tipisnya iman, semakin mudah untuk hilang sabar. Who doubt me?

Jangan rasa kecewa, sedangkan tuhan lebih mengetahui apa yang terbaik. 


Ikhlas dari hati, semoga sentiasa dekat denganNya.
Ina rindu kucing ina,
Ina rindu abah mak.
Ina rindu family.
Ina rindu Johor,
Ina rindu patung micjey ka Bandar Mas,

Ina rindu diri ina.

thanks reading my diary

Thursday, 27 October 2016

Tolong memahami.










To boys:

I doubt the statement that sometimes they said that kaum hawa is such a weak person. Sometimes,they only joking. And they even wanna have a battle with us to show who is stronger.


Life palapes;

Kau rasa kau perempuan dan realitinya memang kau perempuan. But once kau join palapes, level kau dengan lelaki takde bezanya. Kau akan buat kerja sama dengan lelaki. Kau akan kena train sama dengan lelaki, training sampai mampus. Even masatu kau tengah period pain yang sampai tahap takboleh bangun. Kaum adam takpaham, maka mereka akan terus memberi pressure kepada kau.

Kau takboleh nak mengada-ngada nak tergedik-gedik sebab semua orang takkan suka. Kau takboleh berlembut sangat sebab nanti orang akan pijak kau. Bagi aku, aku taksuka orang pertikaikan apa yang aku buat, sebab dalam setiap apa yang orang lain buat aku sentiasa memikirkan benda yang positif walau sejahat mana orang tu.

Tapi, hidup kat dunia ni kena sedar bahawa manusia itu tak semuanya sama.

Bila cuti, kau akan tengok orang lain balik rumah parents atau stay kolej diorang untuk study for becoming exam lepas cuti. Kau pulak akan hadap training 24/4 Hours. Setiap hari bermula pukul 5;30 pagi sampai 1-2 malam. Jurulatih boleh kejut kau bangun tido bila-bila masa sahaja. So biasanya kau akan diberi tido pukul 3 pagi, Bangun pukul  5 pagi.

Jadi masa untuk kau study akan berkurang. Ditambah pula dengan penat yang sukar digambarkan.

Tapi aku sayang skuad aku. Dioranglah adik beeradik aku. Memang sakit kenyataan bila disamakan dengan benda yang hakikatnya bukan diri kita, tapi goooood things comes to those who wait and try to achieve it.

Aku sayang kapten, aku sayang jurulatih aku. Aku sayang setiap satu yang telah Allah tuliskan untuk aku. Sebab aku bukan masuk saja-saje. Banyak ilmu ketenteraan yang ada.

 He is preparing us for something.

Sayangku. Dia pencipta kita. Mesti Dia mahukan yang terbaik buat hambaNya. Takda satu benda pun sia-sia.


Semakin meningkat umur, dugaan akan makin banyak. Bukan hidup namanya kalau tiada ujian :) Cuma, berbaik sangka dan dalam setiap perkara, perlu diselitkan dengan segala  perkara yang positif.





Aku akan selalu sayang apa yang aku lakukan.

dan buatmu sahabat, semoga selalu bahagia.
thanks reading my diary

Sunday, 2 October 2016

healthier maybe?

After two weeks escaping from classess (but not to labs and trainings- tetap kena gagahkan), perut rasa kempis sebab Allah tarik selera, went for blood checking, assignment-assignment dan lab report yang tergendala, etc.

Then bila classmates tanya kenapa pegi klinik, aku akan jawab:

"Pregnant kan, mestilah kena selalu pegi check (muka serious)"

"Peh oci kahwen tak bagitahuuu"

Gilaa kau kalau pregnant (sepak kang sorang-sorang)

Semalam satu muharram. Bangun pagi rasa macam gagah gila. Walaupun not fully recover tapi macam keajaiban 1 muharram tulah. Allah macam kasik kesempatan untuk aku buat assignment , lab reportsss semua. Seriousss.

Lepastu bila 2 muharram. Keadaan jadik macam biasa. Allah kasik peluang tu sehari je.

Untuk semua, Semoga Allah sentiasa beri kita nikmat sihatNya. Moga Allah redha setiap apa yang pernah terlintas dalam hati.
thanks reading my diary