Thursday, 29 December 2016

Hakikat Bahagia.

Hakikat bahagia adalah ketenangan, bila hati mengingati tuhan. 
.
.
.
.

Tinggalkan sekejap lecture notes awak tu, Jangan lupa dating kejap. Nah sedikit sharing.
Islam memandang tinggi kepada kecemerlangan dunia jika ia menjadi instrumen untuk cemerlang akhirat. Imam Ghazali menggariskan dalam kitab Ihya Ulumuddin, bahawa kecemerlangan yang kemuncak dibahagikan kepada;

1. Keadaannya kekal abadi -forever
2. Kegembiraanya kekal abadi
3. Tak wujud kejahilan lagi selepas itu
4. Tak wujud kemiskinan lagi selepas itu

Wahai manusia! Bertakwalah kamu kepada Allah dan takutlah pada hari ketika seorang bapa tidak mampu menolong seorang anak dan seorang anak tidak mampu menolong bapanya sedikit pun. Sesungguhnya janji Allah itu pasti benar, maka janganlah sekali-kali kamu terpedaya oleh kehidupan dunia dan jangan sampai kamu terpedaya oleh penipu dalam mentaati Allah.
33:31



Salam maghrib, Selamat bertaddarus  and Gooodluck for final!

thanks reading my diary

Monday, 26 December 2016

Wanita Solehah, bidadari dan maharnya.


Suatu ketika, seorang hamba Allah; Malik bin Dinar melalui pasar. Beliau ternampak seorang hamba wanita- Hamba high-class.
Hamba pada zaman dahulu ada peringkat-peringkatnya,
Hamba high class ni; merupakan kesayangan tuannya kerana kecantikannya. Ke mana sahaja dia pergi, akan ditemani bersama bodyguards.

Malik bin Dinar berkata: “Wahai wanita, aku hendak membeli engkau”
“Lelaki yang macam kamu nak beli aku? Lihat keadaan kau yang compang-camping” jawab hamba wanita itu sambil ketawa.
Sambungnya lagi “wahai bodyguard, lihat dia ni nak beli aku”
Kata Malik bin Dinar, “Aku benar-benar mahu membelimu”
Kata wanita itu, “ Wahai bodyguard, bawa dia. Bawa jumpa master, tuan kita"
Maka Malik bin Dinar dibawa balik bersama-sama ke mahligai tuan mereka. Masuk sahaja ke dalam mahligai, wanita itu memanggil tuan mereka.
“Bang, bang. Cuba keluar. Cuba tengok hari ini ada benda yang lucu berlaku ketika di pasar. Ada seorang lelaki tua yang compang-camping, miskin yang ingin membeli aku. Berapa banyak yang dia boleh bayar untuk membeli aku?”
Maka tuan itu keluar daripada biliknya. Maik bin Dinar sudah ada di hadapan mahligai. Beliau berkata lagi;

“Aku hendak membeli wanita ini”
Tuan itu berkata, “Adakah kamu mampu untuk membayar harganya?”
Jawab Malik bin Dinar, “Aku akan membayar harganya”
Berapa banyak yang akan engkau bayar?
Jawab Malik bin Dinar lagi, “Aku akan membayar dua biji kurma untuk harga wanita ini”

Terkejut. Semua orang sekeliling yang mendengar ketawa.
“Hah, hamba wanita yang cantik seperti ini kamu hendak beli dengan harga dua biji kurma yang telah tiada isinya? Betulkah kamu ini? Apakah alasan kamu hendak membayar dia dengan harga dua biji kurma?”

Jawab Malik bin Dinar,
“ Wahai tuan, dengar. Di sisi aku ada seorang perempuan juga. Ada seorang wanita. Yang mana ianya diciptakan daripada saripati kasturi, kapur dan zafran. Nur wajahnya adalah daripada nur Allah swt. Jika dia terzahir pada tempat yang gelap, maka tempat yang gelap akan terang dengan cahayanya. Apabila terzahir di depan matahari, maka matahari akan menjadi malap kerana cahaya perempuan ini lebih terang. Jika satu selendangnya jatuh ke bumi, maka seluruh dunia akan harum. Jika setitik air liur jatuh ke laut, maka laut akan manis keseluruhannya. Jika suaranya terdengar oleh mayat, maka mereka akan terbangun”
“Allah menciptakan wanita itu, yang sama umur dengan kamu dengan serta-merta. Wanita-wanita itu memliki sepenuh kecintaan kepada kamu, suci; tiada haid dan nifas. Tidak akan memberontak kepada kamu. Akan mencintai kamu dengan sepenuh hati kamu. Kecintaan bidadari ini di dalam syurga, sehingga di dalam hati mereka; sekarang ini apabila mereka melihat jika lelaki-lelaki yang dicalonkan untuk menjadi suami mereka itu diganggu oleh isterinya di dunia, maka dia akan mengatakan”
“Hei isteri, berhati-hati dengan suami aku. Dia akan bersama-sama aku selama-lamanya di dalam syurga”

Bermakna, isteri di dunia belum tentu akan bersama contohnya sekiranya terjadi penceraian di dunia. Tetapi apa yang pasti, Allah telah tetapkan. Dia adalah pedamping yang disediakan oleh Allah taala untuk menjadi pendamping lelaki itu di dalam syurga”
“Wahai tuan, tolong bagitahu kepada aku. Manakah yang lebih baik. Perempua yang berada di sisi kamu atau pun di sisi aku?"
Dijawab oleh tuan, “ Sudah tentu perempuan yang telah engkau sebutkan tadi”
Maka ditanya oleh Malik bin Dinar, “Adakah kamu ingin memilikinya?”
Dijawab oleh tuan, “Sudah tentu aku ingin memiliknya. Berapakah harganya?’
“Harganya adalah kamu beriman kepada Allah, taat kepada perintahnya, tinggalkan segala larangannya, sentiasa hidup dalam keadaan taubat kepada Allah, selalu bangun bertahajjud kepada Allah. Segala amal soleh itu akan menjadi mahar kamu untuk berkahwin dengan bidadari”
"Jika perempuan-perempuan di dunia ini, dia dapat mengawal nafsunya, bermujahadah, dapat taat kepada suaminya, dapat menjaga puasanya, menjaga kehormatan dirinya, menjaga solatnya, menjaga tanggungjawabnya sebagai ibu, sebagai isteri.. Maka di akhirat nanti dia akan menjadi penghulu kepada seluruh bidadari, dan kecantikannya jauh lebih hebat dari seluruh bidadari"

Kita terlalu berharga.
Fahamkan. Allahuma yubarik fik.
Doakan exam ina.

thanks reading my diary

Saturday, 24 December 2016

Qiam Jami'e

Biar takdapat join solat tahajjud, Girl's case. Dengan senggugut muntah-muntah sekalipun. Tetap aku gagahkan diri.

Yang aku nak adalah suasana.

Suasana mengingati tuhan.


Hakikat bahagia itu, adalah ketenangan.
Bila hati mengingati tuhan.


short and padat. adios!
#shortnotesforhadzriena

thanks reading my diary

Saturday, 17 December 2016

Keperluan Usrah.

Ini satu pengumuman khas daripada aku.

Takdelah sayang, ini satu coretan dan peringatan ringkas (mungkin).
p/s: Sekarang duduk, dan bayangkanlah kita sedang berusrah bersama-sama. Usrah alam maya. hehe cute.

Dalam dunia sekarang ni, setiap yang bergelar manusia yang menggunakan oksigen free hasil pemberian daripada Allah; Perlu mengikuti usrah.

Sebab apa? Kita berbalik kepada tafsir surah an-Nas, bahawa manusia itu menang FULL OF FORGETFULNESS. Sedangkan Allah dah mention dalam al-Quran, kita adalah sebaik-baik makhluk (malu dengan diri sendiri, sedangkan malaikat dan binatang pun takbuat dosa) (malu)

Sebab sifat semulajadi kita memang pelupa, sebab itu kita perlu diingatkan. 


Usrah tanpa amal bagai pokok yang tak berbuah. Macam itulah jugak ilmu tanpa amal. Cuba bayangkan,

Sedangkan dengan ikuti tarbiyyah melalui usrah kita masih taklenggang daripada buat dosa, apatah lagi kalau tak ikot usrah? Masihkah kita boleh berlapang dada tanpa usrah? Berjalan tanpa arahlah kita. 

Takkisahlah awak takpakai tudung ke, pakai tudung singkat ke, pakai tudung labuh ke, takpakai stoking ke. Kalau nak ikuti usrah, takda syarat. Cumanya ia perlu untuk mereka yang bergelar hamba dan masih sedar dia bergelar hamba. 

"Sayangku, life is a process of learning and it won't stop until we're been given back to Him back" (oci, 2016)


Usrah ni, kita kumpul dan berbincang mengenai Allah (there's a lot of thing) (toooooo much) . Takrugi masa pun bila berusrah, malahan kita akan rasa kemanisan berada dalam bulatan itu. Percayalah.

Sebab apa dalam dunia sekarang ni wajib ikuti usrah?

Kita manusia. Tapi sebusy mana pun, letakkanlah usrah tu antara dalam list-to-go setiap hari. Bila setiap kali rasa berat hati dan malas nak datang usrah, ingatlah benda ni;

1. Kenapa takboleh luangkan sedikit sahaja masa untuk ingat Allah. Aku menolak pelawaan Allah yang panggil hati ni untuk berdating denganNya?
2. Apa yang akan aku jawab bila Allah tanya; Apa yang kau lakukan untuk mengingatiKu di dunia dulu? 
3. Apa reason yang kuat dan kukuh untuk Allah terima akumasuk ke syurgaNya? 

(malu) (malu) (malu)

Jadiklah antara orang yang terpilih untuk menjejaki majlis ilmuNya. Allah dah hantar signal ke hati, cuma kita yang perlu memilih (nak atau tak). Pilihlah diri sendiri untuk menjadi insan yang Terpilih. Wallahualam.

Dunia rindukan pemuda yang berjuang untuk Islam. Allah dan Rasul cintakan pemuda yang tiada sifat keanak-anakan. 

Ikutlah, dan awak akan rasa kemanisannya. Selamat berusrah semua!



This short note end here.

Peringatan sopan: Kalau boleh, if nak datang usrah tu tunjuklah yang kita betul-betul bersemangat nak berusrah. Jangan susahkan naqibah duk suruh ambik awak.... Kita nak, kita yang kena kejar.






thanks reading my diary

Thursday, 8 December 2016

kasar vs. lembut.

Sebab apa takpernah terniat untuk aku bandingkan seseorang dengan sesiapa? Sebab setiap orang ada buruk dan ada baiknya.

Sebab kalau kau ikhlas berkawan, apa pun sifat buruk yang dia ada. Kau akan terima. Bukannya buat dia terkapai-kapai persoalkan apa sebenarnya salah dia.

Kalau aku mampu terima apa-apa pun perangai, cubalah jugak terima seburuk mana perangai aku. i know everyone is different but thats it.


.Macam nilah kronologinya

“Aku lebih rela jadik orang kasar. Biar bila someday orang yang berkawan dengan aku tahu yang sebenarnya aku lembut, dia akan bersyukur. Sebab rupanya Allah hadiahkan sesuatu di sebalik kesabaran dan keikhlasan dia berkawan”

Daripada,

“Jadik orang lembut apabila mula-mula berkawan. Lepastu in the middle of friendship jadik seorang yang kasar. Mungkin sahabat yang berkawan dengan aku akan cakap aku talam dua muka etc. dan mula meninggalkan sebab taksangka”



Semua tu Allah uji. Nak uji sejauh mana keihkhlasan kita dalam berkawan.



Tak sempurna iman seseorang itu selagi mana dia tidak mampu mencintai dirinya seperti mencintai dirinya sendiri.

dan,

Allah takkan pernah bina kelemahan sahabat. melainkan untuk kita tampal dengan kebaikan.


Salam saiyydul ayyam. Allahu Allah. Ampunilah segala dosa hambaMu ini, 



thanks reading my diary

Monday, 5 December 2016

on a piece of paper

Someone does write these little pieces of sentences, on a piece of paper. But you know what, from just a piece of paper it turns out to be something bigger- Untuk sentiasa kuat menyelami kehidupan sebagai hamba Allah.
………………………………………

“Assalammualaikum, To her future friend (anyone that will be her friend) please be beware this. Wanita di hadapan awak adalah seorang yang sangat kuat. If kau tengok macam mana dia seringkali cuba untuk sentiasa turunkan ego dia dan cuba kawal marah, kau akan jatuh hati dekat dia. Jangan sesekali judge atau dengar kehidupan past dia, sebab kau akan terpesona dengan siapa dia sekarang. Jangan pernah dengar sebab kau akan amaze sebab there’s a lot of things that she can do. You know what, someone that near the perfection (she is)”

(Okey aku dah start nak mengalir)

“She is a happy girl, yang selalu sembunyikan kesedihan. Sebab dia yakin dia mampu gembirakan orang sekeliling dengan senyuman dia. Don’t ever you try to hear any story from her because it will make u amaze on how a girl like her can survive. She always say that she love the deen, and subhanallah its not only kata-kata kosong. I have seen her struggles. I have seen how many times dia rasa down sebab dia rasa dia macam takmemberi apa-apa untuk agama dia”
“End of kalam, to the girl to whom I give this… I love you Lillahi taala. Thank you for everything”
“Sincerely, His servant”


(Allah, rasa makin deras air mata)

…………………………………………………….


Dan sebab hakikatnya, takperlu salahkan people surrounding if kita takmampu nak dapat kekuatan. Sebab, nak seribu cara , bila taknak banyaklah dalihnya.


Kalau yang kita nak adalah akhlak yang baik, berusahalah!
Come on, berusahalah!



Syurga bukan percuma.

thanks reading my diary