Wednesday, 11 January 2017

#shortnoteforhadzriena

Walau horrible mana pun seorang muslim tu, Islam itself masih cantik jugak.

Allah dah gariskan Islam tu sebagai agama yang cukup sempurna. Antara nak dengan taknak je.

dan, bukan mudah untuk bernafas dalam jiwa hamba.

Rindunya dekat abah, mak, siblings, Johor!

Pray for my last Payperrr. Adios!
#kalaustudymestidekan
#Allahyuftahalaikum
thanks reading my diary

Saturday, 7 January 2017

Kembali semula.

Benda paling susah kat dunia, adalah untuk istiqamah.


Know that the path to Allah is not a flat one. Your iman(faith) will go up and down. Your ability to worship will go up and down. But, know that for every dip, there is also a rise. Just stay patient, stay consistent, don’t lose hope and seek help in Allah. The path is hard. The path have bumps and drops. But, like all things in this life, this path will come to an end. And that end will make it all worth it!

The more you learn about Islam, The more you will fall in love with it
 Go in marriage with a purpose in getting closer to Allah and inshaa Allah it will be a blessed marriage. And, Inshaa Allah.

thanks reading my diary

Sunday, 1 January 2017

Kehebatan

Kehebatan

Takda manusia kat dunia ni, dia boleh jadik hebat bila sorang-sorang. Being independent is good. But what we must have, we must able to know how to deal with people, be brave and independent person. Kalaulah hidup ini untuk diri sendiri je,

Mana lahirlah murid yang berilmu? (cikgu taknak kasik ilmu).
Mana tersebarnya dakwah Islam? (Bila rasa kubur nanti asing-asing)
Mana sampainya kebaikan? (Takda orang yang mengingatkan)
Mana boleh teguhnya pentadbiran? (mentadbir sorang-sorang)

Kalaulah hidup ini untuk diri sendiri je, itu bukan hidup namanya.
*I write it macam sebuah cerita. Cerita aku dan dia.Mungkin sedikit formal. Takpa, what I want to say are the lessons.

24th December 2016.
Hebat mana pun persahabatan itu, takkan boleh lawan macam mana hebatnya kalau tautan yang terpaut at the first place adalah kerana Allah. Rasanya dah lama tak contact. Tapi seorang sahabat itu amat bermakna dalam doa sahabatnya yang lain, walaupun tanpa bayangan. Aku ada wassap dia lepastu kitorang go through contact each other. Sedang bersiap-siap untuk masak, pop-up notification dekat phone. Gambar dibuka, dengan caption;
“on the way to jaybee project dekat area Legoland kat Nusantara I guess”
Aku gelak sebab mana ada Nusantara dekat Johor, Hutan Belantara ada lah. Hahahhaahahah.
Aku kasik gambar aku, and said goodluck dekat dia. Kebetulan masa tu aku memang tengah nak masak, jadi aku cakap;
“K nak masak”
“Bai”

Taklama lepas tu, aku dapat wassap lagi, “ Nusajaya lah, tadi  cakap Nusantara hahhahaha”.
Sebenarnya malamtu ada qiam jami’e dekat dengan kolej, dekat Pejabat Ansor. Mungkin mengambil masa dalam lima minit untuk sampai. Walaupun period tahap muntah-muntah, tapi tetap aku gagahkan diri. Sebab apa yang aku nak adalah suasana, suasana mengingati Allah.
Selesai pembacaaan al-mathurat pada petang itu, dia cakap dia baru sampai dan sedang menikmati kecantikan bandaraya Johor dekat Danga Bay. Buat aku, tu benda biasa sebab kat situ tempat bermain daripada kecik. Apa yang dalam fikiran aku, alangkah baiknya kalau aku ada kat Johor masatu. Alangkah baiknya, sayang.

25th December 2016
Hari Krismas. Memang tak dapat dinafikan bahawa orang Islam dekat Sarawak adalah ¼, tapi seriously kehidupan kat sini lebih membuka mata dan minda. Ini juga bumi tarbiyyah. Aku sedang menziarahi rumah seorang jurulatih tentera darat aku, kami berjalan satu skuad. Berjalan sampai malam.
26th December 2016
Setiap kali belajar, itu yang aku nampak. Lampu bentuk baymax yang dia kasik. Tiba-tiba terasa nak ambik gambar, dan aku hantar dekat dia. Then, she tagged something on my ig. Lepastu aku meroyan cakap dp wassap aku comel. K memang comel gila, gambar kucing warna coklat!! Aku kasik gambar notes pasal Phylum Onychophora dekat dia, then kasik gambar aku. She said I am beautiful (berani cakap takcantik? Putus kawan kang. K gurau).

27th December 2016
Pop-up notification, 10:58 pm. Dia cakap kawan dia , Fara tengah tenat.
“Fara tengah tenat. Rasa takkuat. Ni tengah on the way nak pergi hospital. I know I should not be sad since I will accompany her, tapi serious rasa takkuat”
Lepastu sampai lagi wassap dia, forward mesej daripada mak Fara;
“ Semalam doc suruh kami kumpul  dan siapa-siapa nak tengok Fara boleh sebab bila-bila masa Fara akan pergi… Doakan segalanya dipermudahkan ye…”
Sambungnya lagi,
“Aunty izinkan walaupun Fara taknak kawan-kawan dia datang tengok dia dalam keadaan sakit. Tapi tunggu kejap ye sebab doc nak pindahkan ke menara Utama 1 supaya boleh gather ramai sikit privacy saat akhir dia”

Allah…. Hati aku macam retak seribu. Masa tu terus rasa taklalu nak makan, semua takde selera. Lepastu aku dapat segala report daripada dia pasal Fara. Part yang aku takboleh tahan, bila dia kasik aku gambar Fara masatu. Hanya Allah yang tahu perasaan aku. Aku rasa nak book ticket nak pergi jumpa Fara, dan semestinya untuk jumpa dia. Tapi bila aku nyatakan hasrat aku kat dia, dia kata takpayah. Dia jaga Fara. Dia cakap Fara happy sangat sebab dia datang. Masatu, Fara dah nazak sangat… Nak minum air setitik pun tersedak-sedak. Allah..

Apa yang mampu aku salurkan, hanya doa. Aku jauh untuk sampai ke sana. Memang aku takhenti doa untuk Farah, sampailah ke saat ini.

01st January 2016
Aku tengah makan dekat ruang tamu. Dia wassap aku, Fara dah takde.



Sekejap je. Moga tempatmu di syurga wahai sahabat. Aku rasa terkilan sangat taksempat jumpa Fara walaupun sekali. Kehebatan yang aku nak cakap, kehebatan bersahabat itu. Memang Fara  tu kawan baik kau. Tapi yakinlah, Doa aku takpernah akan tertinggal untuk kau dan Fara. Pertemuan sesingkat satu tahun, dah nak masuk tiga tahun kita kawan. Apa yang pernah berlaku antara kita, takpernah luput dalam ingatan. Zahir dengan tertumpahnya air mata rindu. Hakikatnya aku takpernah lupa kau, cuma ego yang menguasai. Take care sayang.

Kawan terbaik adalah;

1.       Seseorang yang dengan melihatnya mengingatkan kita pada Allah.
2.       Seseorang yang dengan perkataanya bertambah amalan kita.
3.       Seseorang yang dengan amalannya remembering us towards akhirat.

Setiap rindu, biar Allah yang tahu.













thanks reading my diary