Monday, 27 February 2017

so beautiful.

Bismillah. Dengan nama Allah.

Harini 27 Februari 2017. I don’t know what so special about this date, and I don’t remember how this date could be so special for me.  Okay to be honest, it’s just a birthday.

Maka dengan izin Allah, 27 Februari 1996 aku keluar daripada Rahim seorang wanita yang kuat. She is, my very lovable Azizah Awang. Daripada seorang bayi yang hanya pandai menangis, sekarang dah membesar dan inshaaAllah akan terus membesar dengan izinNya. Tanpa izinNya, mungkin dunia ni bukan lagi tempat berpijaknya tubuh seorang Nurrul Hadzriena.
I don’t know, Allah had given me so much loves. Walaupun kadang-kadang pada realitinya, apa yang dilalui itu adalah sesuatu yang perit. Allah juga yang buka hati untuk sentiasa terima setiap apa yang datang sebagai kebahagiaan. Walau seperit mana ujian, I tried to turn it to be something beautiful. Sebab, Allah takkan uji kalau Dia tahu hambanya tak mampu (takkan sesekali).

Moga Amy, Daya, Pipah dan semua sahabat yang jauh daripada aku (hanya jauhnya jarak, tapi kat hati tak pernah jauh) sentiasa dalam jagaanMu ya Allah. Amin.

“ Perlu ada keredhaan Allah dalam amalan kalian. Sekiranya Allah redha sedangkan seluruh dunia berpaling daripadamu, maka itu tidak penting. Jika dia telah menerima amalanmu sedangkan seluruh makhluk menolak maka ia tidak memberi apa-apa kesan pun… Kerana hanya redha Allah  semata-mata yang menjadi tujuan utama”


Thank you for everything. Thank you everyone, baik atau buruk. Semua orang baik.

Terima kasih wahai tuhan pemberi rasa. 

thanks reading my diary

Thursday, 16 February 2017

Bermula kembali- Niat masuk askar?

Ini luahan jujur.

Seriously, memang dah terasa sedikit jauh daripada tuhan. Siapa tuhan aku? Tuhan yang kau kenal jugak. Tuhan yang ada padanya segala sifat kebaikan, kemuliaan.

Tapi takpe, even bermula kembali dari bawah balik untuk capai hakikat yang sebenar-benarnya kebenaran pun, aku rela. Untuk belajar daripada mula cara untuk hayati dan dapatkan khusyuk kembali dalam solat pun, aku akan buat. Tulah sebenar-benarnya hakikat, Hidup berpaksikan akhirat.

Jugak, kena tengok balik apa niat diri sendiri nak join military training dan masuk dalam keluarga askar kat sini. Kena tengok balik niat kenapa sanggup tolak diri sendiri untuk masuk dalam kehidupan askar. Allah dah send perasaan cintakan ilmu ketenteraan dalam hati, tapi diri sendiri sepatutnya tahu cara yang betul untuk aplikasi. Sungguh to be honest, tak semudah yang kau orang anggap. Tarbiyyah dalam ni, lain. Tarbiyyah kat luar sana, lain.

Betullah, things are easier said than done.

Dan memang kenyataan, everything have it pros and contras.

Sampaikan aku dah cakap kat diri sendiri, walaupun seperit mana belajar  dan going through military ni as a girl. Anak-anak aku akan datang wajib ada ilmu tentera (bila aku ada anak nantilah). Sebab bagi aku, grab as much knowledge as you can selagi mana diri tu ada label sebagai hamba Allah. Dan, usahalah jadik hamba Allah yang cintakan setiap ilmu yang ada dalam dunia. Bila dah rasa cintakan ilmu, bertebarlah cari.

Berbalik kepada semakan kembali apa niat join military training. Yang pasti, niatnya bukan sekadar nak rasa wow bila dapat pangkat leftenan muda, leftenan, mejar, colonel etc. Niat kau lain, niat aku lain. Niat yang aku semat, sebab aku nak join GPTD dulu. Tapi kehidupan kat uni membataskan aku untuk belajar ketenteraan dengan GPTD (sebab banyak pegi luar negara). Bila ada peluang keemasan dekat uni aku ada palapes, siapa yang taknak grab? Kau lepaskan peluang? Kau rugi takdapat ilmu.

Sentiasalah letakkan harapan dan impian dalam hati, untuk mati syahid.

Sumpah aku tak tipu, kalau kau go through semua sejarah-sejarah Islam masa zaman-zaman Khalifa Ar-rasyidin, Khalifa Uthmaniyyah dan zaman-zaman selepas tu, kau akan nangis. Ilmu ketenteraan ini memang antara ilmu kat dunia ni yang semua orang wajib ada. Sebab kalau bukan digunakan untuk pertahankan Negara, kau boleh gunakan untuk bantu sedara-mara Islam kau kat Negara lain. Bukankah kita bersaudara?

Takpayah nak cakap hahahhahhaa what such a poyo girl you are? Konon nak pertahankan Negara, lembik je aku tengok. Aku hahahahhaa dekat kau balik, siapa kau nak judge aku sedangkan aku tak pernah rasa nak judge kau? Satu je aku cakap, orang yang suka cari ilmu ni dia takkan suka judge orang. Semoga kita antara insan-insan tu.

Bila kau dengar cerita pasal peperangan Islam sejak zaman Rasulullah, mesti bergetar jiwa. Bila dengar kisah Muhammad Al- Fateh, lagilah bergetar jiwa. Lagilah berkobar-kobar nak belajar ketenteraan. Sebab Sultan Muhammad al-Fateh adalah pemuda Islam, Berjaya menakluki Instanbul Seawal usia 24 tahun. Sabda Rasulullah s.a.w. ketika menggali Parit Khandaq; “..Constantinople (kini Istanbul) akan jatuh ke tangan tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, tenteranya adalah sebaik-baik tentera……” (Hadis riwayat Imam Ahmad).

K setiap kali cerita atau bercakap pasal Muhammad al-Fateh and Ahmad Ammar, meremang rasa. Toooo awesome ya Allah. *sebak
Takkisah nak cakap aku poyo tahap gaban ke hape ke bila dengar niat aku tu, sumpah kebenaran tu hanya Allah yang tahu. After all, He is my great company. He know everything bout me. He still with me, when there is any people that want to go away and keep silent herself from me. No problem, my friend (Allah) knows the best for me.

Selamat meng-go through sejarah penaklukan Konstantinopel and feel mesmerizing!
Selamat meng-go through juga segala kisah Ahmad Ammar!

Once you join military, both men and women are same. Jangan harap nak layanan yang berbeza. –Tuan Syahrizad-

Dear girl, we are amazing. Keep holding on, sikit je lagi. Dunia ni taklama mana pun. Bertebarlah, ilmu Allah tu luas seluas luasnya.


Adios, Renew syahadah everyday.
and, pray to be syaheedah.

thanks reading my diary

Tuesday, 14 February 2017

Percaya

Yang percayakan Aku.

Selagi mana sifat asal kau adalah lembut, sekasar mana pun kau pada orang ramai, Kau akan change back to the real you pada yang selayaknya.
Yang selayaknya ini adalah;
-Orang yang betul-betul kau percaya
-Orang yang tak ambik kesempatan kat kau
-Orang yang sama-sama ada masa jatuh bangun kau
-ORANG YANG TERIMA KAU SEADANYA WALAU SEBURUK MANA PUN KAU

Terima kasih pada semua orang yang percayakan aku. Walaupun aku busy dengan latihan dan jawatan aku dalam palapes, korang tetap panggil aku kalau ada apa-apa event. Korang tetap percaya aku boleh uruskan orientasi akuatik (setiausaha) , Majlis Suai Kenal PALAPES untuk siri 21 dan 22 (dua dua tahun setiausaha) dan segala bagai program berkait dengan WCS, WWF Ysealli. Bila masuk uni, setiausaha ni benda yang sukar sebab kau kena uruskan bermula daripada paperwork sampailah hari kejadian.

                Terima kasih untuk segala lukisan yang diminta untuk setiap program. Terima kasih untuk kepercayaan korang untuk aku teruskan jadi MC untuk semua majlis takkisahlah untuk program-program fakulti atau palapes. Banyaknya kat palapes, sebab palapes banyak event. Inshaa Allah segala ilmu tu aku takkan kedekut untuk turunkan pada yang mahu belajar.

Allah jugaklah yang kasik rezeki dekan hasil usaha. Bukan tu je, banyak lagi benda. Terima kasih. Walau jahat mana pun, semua orang baik.


                Dan aku akan teruskan balik perjuangan aku dalam pidato kembali. Terima kasih atas semua sokongan dan kepercayaan. Believe me, just be you. Persetankan apa orang lain nak cakap. Yang penting, apa yang wajib dijaga, jagalah (cth:aurat). Semoga terinspirasi.

thanks reading my diary