Thursday, 16 February 2017

Bermula kembali- Niat masuk askar?

Ini luahan jujur.

Seriously, memang dah terasa sedikit jauh daripada tuhan. Siapa tuhan aku? Tuhan yang kau kenal jugak. Tuhan yang ada padanya segala sifat kebaikan, kemuliaan.

Tapi takpe, even bermula kembali dari bawah balik untuk capai hakikat yang sebenar-benarnya kebenaran pun, aku rela. Untuk belajar daripada mula cara untuk hayati dan dapatkan khusyuk kembali dalam solat pun, aku akan buat. Tulah sebenar-benarnya hakikat, Hidup berpaksikan akhirat.

Jugak, kena tengok balik apa niat diri sendiri nak join military training dan masuk dalam keluarga askar kat sini. Kena tengok balik niat kenapa sanggup tolak diri sendiri untuk masuk dalam kehidupan askar. Allah dah send perasaan cintakan ilmu ketenteraan dalam hati, tapi diri sendiri sepatutnya tahu cara yang betul untuk aplikasi. Sungguh to be honest, tak semudah yang kau orang anggap. Tarbiyyah dalam ni, lain. Tarbiyyah kat luar sana, lain.

Betullah, things are easier said than done.

Dan memang kenyataan, everything have it pros and contras.

Sampaikan aku dah cakap kat diri sendiri, walaupun seperit mana belajar  dan going through military ni as a girl. Anak-anak aku akan datang wajib ada ilmu tentera (bila aku ada anak nantilah). Sebab bagi aku, grab as much knowledge as you can selagi mana diri tu ada label sebagai hamba Allah. Dan, usahalah jadik hamba Allah yang cintakan setiap ilmu yang ada dalam dunia. Bila dah rasa cintakan ilmu, bertebarlah cari.

Berbalik kepada semakan kembali apa niat join military training. Yang pasti, niatnya bukan sekadar nak rasa wow bila dapat pangkat leftenan muda, leftenan, mejar, colonel etc. Niat kau lain, niat aku lain. Niat yang aku semat, sebab aku nak join GPTD dulu. Tapi kehidupan kat uni membataskan aku untuk belajar ketenteraan dengan GPTD (sebab banyak pegi luar negara). Bila ada peluang keemasan dekat uni aku ada palapes, siapa yang taknak grab? Kau lepaskan peluang? Kau rugi takdapat ilmu.

Sentiasalah letakkan harapan dan impian dalam hati, untuk mati syahid.

Sumpah aku tak tipu, kalau kau go through semua sejarah-sejarah Islam masa zaman-zaman Khalifa Ar-rasyidin, Khalifa Uthmaniyyah dan zaman-zaman selepas tu, kau akan nangis. Ilmu ketenteraan ini memang antara ilmu kat dunia ni yang semua orang wajib ada. Sebab kalau bukan digunakan untuk pertahankan Negara, kau boleh gunakan untuk bantu sedara-mara Islam kau kat Negara lain. Bukankah kita bersaudara?

Takpayah nak cakap hahahhahhaa what such a poyo girl you are? Konon nak pertahankan Negara, lembik je aku tengok. Aku hahahahhaa dekat kau balik, siapa kau nak judge aku sedangkan aku tak pernah rasa nak judge kau? Satu je aku cakap, orang yang suka cari ilmu ni dia takkan suka judge orang. Semoga kita antara insan-insan tu.

Bila kau dengar cerita pasal peperangan Islam sejak zaman Rasulullah, mesti bergetar jiwa. Bila dengar kisah Muhammad Al- Fateh, lagilah bergetar jiwa. Lagilah berkobar-kobar nak belajar ketenteraan. Sebab Sultan Muhammad al-Fateh adalah pemuda Islam, Berjaya menakluki Instanbul Seawal usia 24 tahun. Sabda Rasulullah s.a.w. ketika menggali Parit Khandaq; “..Constantinople (kini Istanbul) akan jatuh ke tangan tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, tenteranya adalah sebaik-baik tentera……” (Hadis riwayat Imam Ahmad).

K setiap kali cerita atau bercakap pasal Muhammad al-Fateh and Ahmad Ammar, meremang rasa. Toooo awesome ya Allah. *sebak
Takkisah nak cakap aku poyo tahap gaban ke hape ke bila dengar niat aku tu, sumpah kebenaran tu hanya Allah yang tahu. After all, He is my great company. He know everything bout me. He still with me, when there is any people that want to go away and keep silent herself from me. No problem, my friend (Allah) knows the best for me.

Selamat meng-go through sejarah penaklukan Konstantinopel and feel mesmerizing!
Selamat meng-go through juga segala kisah Ahmad Ammar!

Once you join military, both men and women are same. Jangan harap nak layanan yang berbeza. –Tuan Syahrizad-

Dear girl, we are amazing. Keep holding on, sikit je lagi. Dunia ni taklama mana pun. Bertebarlah, ilmu Allah tu luas seluas luasnya.


Adios, Renew syahadah everyday.
and, pray to be syaheedah.

thanks reading my diary

0 Smile for me♒: