Tuesday, 25 April 2017

Final year project vs kekuatan?

1836- Esok ada exam oral Arab. Sekarang baru habis kelas Mangrove. Jadi aku lepak dekat tempat favourite, perpustakaan. Walaupun aku tahu aku takboleh study kat sini. Sebab keinginan nak baca dekat rak buku lagi tebal daripada nak baca lecture notes. Sekarang dekat Carel Room, Level 2.
K abaikan intro yang takde kena mengena dengan tajuk. Ini kisah hari ni. Ini kisah pagi tadi.
0830- Aku dapat wassap daripada lecturer aku, Dr. Teng.

“Can you come morning at 9am?”

“Nopeeeeee sir. If at 10 maybe I can come. There’s no bus at 9. *smiley keluar air mata*”

“Ok….. come at 10am”

So harini terajin sikit nak siap awai. Nak naik bas pukul 0930, aku dah start siap-siap pukul 0830. It is amazing hehehehhe. Biasanya 0900 baru terkedek-kedek mandi bersiap semua. Lepastu duk terkejar-kejar bas. Lepastu naik bas semput-semput. Lepastu membebel cakap pakcik bas datang awai. Lepastu. Lepastu. Lepastu etc.

But not for today. It’s an important day. I want to meet my supervisor.


Setelah baca  bergunung-gunung journal, carik minat aku semua.

Sampai Fakulti pukul 0945. 1000 pergi masuk bilik dr. It’s a nice meeeeting.

Aku propose tajuk aku;

“Sir, actually im interested to di this topic. Epiphytic diatom associated with Rhizophora mangle (Red mangrove) at Sarawak”

He look impressed.

“Seriously you want to do this title?”

Yes sir” dengan yakinnya.

“It’s a bit difficult, it’s a new title. No one had done it. But its okay, I will follow you to go to the field” laju Dr. cakap macam tu.

“I had read some journals about this. And all of it, I had read all the materials and methods for each research. So for this one, its nice” aku sambung.

Okay, state all things and methods that you know”



And I start explaining it one by one.

Aku mula sayang keihklasan dia. Aku mula rasa nak korek segala ilmu yang dia ada. Aku dah mula rasa nak korek segala apa yang aku boleh daripada dia.

“It’s a bit different from others because you have to go to field and get your samples twice or three times a week”

Aku jenis takkisah penat macam mana pun, janji boleh capai apa yang aku nak. Dr sambung lagi,

“And, what if you continue my study about this. Change it to be a specific diatom, Nitcsanvasbbnas”

“What is it sir? Nitcsanvasbb?????”

And he start spelling it slowly.

N. I. T. Z. S. C. H. I. A

“Nitzschia spp.”

I jot it down.



Meeting berlangsung dengan soalan soalan daripada aku dan classmates, Jane and Aisyah. Hehe sebenarnya jumpa tiga orang. So lepastu aku kasik diorang cakap pulak hehe.

Dah habis dah Dr cakap pasal TEM, Single cell isolation and Elisa Kit (for domoic acid). Lepastu Dr cakap,

“Your name will be put in the journal if you continue your study (MASTER, PHD) after this”

“Or else, your name will not there as the author”

So akhirnya dapat tajuk yang aku propose, aku tukar nama tajuk dengan;



Molecular and morphology characterization of Nitzschia spp. From Sarawak mangrove area.

#happy #alhamdulillah

Semoga semangat ni kekal sampai aku habis buat final year project aku. Sikit lagi je ina, lagi setahun je nak graduate dah. Taksabar nak bawak abah mak tengok aku graduate!

Inshaa Allah abah mak, lepasni aku ada research aku sendiri. Lepasni aku ada nama aku sendiri untuk rujukan buat masa akan datang (untuk future generation yang minat bidang aku). Lepasni nama aku ada dalam citation.

It’s my goal.

Sekarang dah pukul 7. Dahlah, nak type-off. Btw, this is not a diary. Just nak luahkan apa yang aku rasa nak luah je. Biarlah, blog aku. Hehe.

Sebelum tu,

Don’t forget to renew our syahadah.

Dan lagu Taman Firdausi terus beralun di earphone. Wahai taman, aku rindu aku. Aku rindu aku yang kuat. Aku rindu aku yang tak pernah nak mengeluh takda masa untuk dakwah tarbiah. Aku rindu….  banyak perkara.

Lap air mata.

Allah, moga kau sentiasa Nampak segala usaha. Buat awak yang tengah carik kekuatan jugak, jangan sia-siakan diri sendiri. Tulah kekuatan, diri sendiri. Selain daripada Dia yang tak pernah jemu nak jadi kekuatan terbesar kita.

Rise up, dunya is not permanent.






Sooner or later, it will diminish just like you.

Its just an amusement and a play. Stay away from al-Wahn.
(K jauh dah daripada tajuk)


Stand up again and again, be good. Do gooood. And the most important thing,

Cari redhaNya.

Type off. Bilik Carel level 2 No.6
25th April 17. CAIS, UNIMAS.


thanks reading my diary

0 Smile for me♒: