Monday, 2 May 2016

Sabar.


Maka, bersabarlah dengan sebaiknya.


Kesunyian terasa diganggu bila disapa suara Afza, sahabatnya yang amat dikenalinya.

"Nak kahwen"


Falidi mengembangkan hidung memandang sahabat di sebelahnya. Kening mata kanan diangkat sedikit. Buku Anthem tulisan Hlovate yang dah dibaca buat yang ke berapa kali ditutup. Ditandakan pada mukasurat 118.

Ayat yang sama. 

Hari-hari.

Dah biasa.

"Sepatutnya dah biasa. Tetapi bila si Afza ni cakap macam ni hari-hari, aku pulak terasa nak kahwen. Alahai sahabat seorang ni. Kang kena hempuk jugak hari ni" gumam Falidi sendirian.

"Setiap kali aku cakap, reflects kau mesti macam tu kan? "Afza mengomel.

Falidi bangun daripada posisi meniarap. Diletakkan bantal busuk kesayangannya di atas katil dan duduk betul-betul di hadapan Afza. Parah dah kawan aku sorang ni. Padahal umur baru je jejak 20 minggu lepas.

"Bagi.... aku....reasons.... kenapa.... kau... nak ....kawen? " satu persatu ayat soalan itu dilontarkan serta pengharapan jawapan yang logik daripada sahabat dihadapannya itu.

"Sebab aku single"

"Logiklah aku rasa nak ada seseorang. ye dak?"

"Tapi aku takminat sesiapa. Is that weird Falidi? "

..................................................................

Beberapa saat selepas luahan tak diduga tu, Falidi menjawab.

"Macam nilah Afza Haneez binti Hayrat Sidiqin. Goals kau dengan goals aku lain walaupun umur kita sama, satu species- manusia yang cantik hehehehe. Aku single kau pun single-sama lagi. Nahlah amek buku aku ni, baca"

Diari Falidi dihulurkan. Diari bertukar tangan daripada tuan diari kepada sahabat si penulis diary.

Goals Iliya Falidi Hanan binti Wazir Ammal;

20-21 setengah tahun;
duduk rumah dakwah. Ajar budak-budak ngaji. Ada peluang jadik murabbi adik-adik usrah asasi. Join sebanyak mana program. Al-quran one day one juzuk. Busy mana pun, dhuha taktinggal. Getting dean list for every semester! tahajjud............... Hafal sebanyak mana surah-surah al-Quran... (etc banyak sangat Falidi tulis)

22 tahun;
graduate with dean list. Bring along my daddy, mom and family here, watching me taking the scroll of my achievement.

23 tahun;
Kahwen with anyone been set by Allah (i really put my full faith in this, Allah). Doing my MASTER along--- Part ni takkisahlahlah kahwen dulu or buat MASTER dulu.

stop. Afza tutup buku diari sahabatnya.
................................................

"Aku dah faham dah Falidi. Thanks beb"

Falidi senyum , " Dah tu, kongsilah dengan  aku beb, "

"Hmmmmmmm. Dalam umur kita sekarang ni. Kita kena set goal untuk diri sendiri. Goals i mean. Then anything yang takpenting dan takde kena mengena dengan goals kita tu. Ketepikan jauh-jauh"

Dua bibir mengukir senyum.

Sambung Afza, "Tapi kau takkisahkan kalau lepas ni aku still cakap benda-benda macam tu? hehehhehe"

"Hahahahahha dah agak. Alaa takkisah pun. Lumrahlah sayang perasaan perasaan macam tu. Cuma jangan terlalu serious sampai ada rasa jeles tengok orang lain sibuk couple. Sampai ada rasa sunyi yang terover sebab single blablabla. I will not tolerate with that kind of stuffs. Tolerate sikit bolehlah. Tapi sikit je"

"Lagipun Allah jage hati kau, dear. Ingat tu"

"Dia nak kau setia dengan Dia dulu"

Ha, satu lagi nak pesan.

"Jangan pernah cakap kau sunyi selagi aku ada depan mata boleh tak? Nak cakap macam tu, tunggu aku mati dulu"

"hahahahhahahhahahhaha. Sarkastik betul bunyinya. Macam mintak penampar dengan penyataan celupar tu.Thanks Iliya Falidi Hanan bin Wazir Ammal" Terus Afza sengih bajet comel dekat sahabatnya di hadapannya.

Believe me, Sister-hood tu lagi bermakna daripada all these coupling stuffs, macam brother-hood.
............................

Sabar dengan sebaik-baik sabar. Itu kuncinya. Eh eh. Tapi sabar bukan hanya untuk perkara ni. Bersabarlah dalam setiap perkara :)


Single? well Allah is preparing you for someone special.
Keep moving sisters
Be something.

dan,

Maka bersabarlah dengan sebaiknya.













thanks reading my diary

0 Smile for me♒: