Tuesday, 6 June 2017

Menggapai kembali Mutiara Iman

Kalau dulu rasa tak complete bila tak baca al-quran sehari, Kalau dulu sedih bila takdapat puasa sunat sebab period, Kalau dulu rasa takselesa bila pakai seluar walupun longgar, kalau dulu makanan halwa telinga lagu-lagu yang menghidupkan jiwa, kalau dulu majlis ilmu jadi tumpuan utama, kalau dulu menangis bila terskip usrah, kalau dulu qiam jamie’ menjadi suatu penantian, kalau dulu mukhayyam ditunggu sebagai penguat silaturrahim, kalau dulu suara azan di surau laju disambut, kalau dulu sekolah pondok dijejaki setiap kali cuti, kalau dulu surau jadi tempat lepak paling best, kalau dulu al-akh cakap kau sombong, kalau dulu dalam hati nak berkhidmat untuk ummah dengan join GPTD.

Semua tu, nikmat.


Kalau sekarang makin berkurang. Ketahuilah, iman sedang tenat.

Ketahuilah Allah sedang tarik nikmat.

Ketahuilah, sifat iman dan hati itu memang berbolak-balik. Teguhkanlah kedudukannya dengan letak yang selayakNya.

Bila perasan jatuh merudum, bangkit balik. Allah dah kasik nikmat untuk perasan. Cuma kena bertindak, bukan duduk je.




Tak, aku tak cakap untuk kau. Lebih kepada aku.

Memanglah manusia tu pendosa tanpa noktah. Tapi, tak penatkah kita menjadi sang pendosa?

Untuk rasa kembali nikmat tu, bangkitlah. Do something, walaupun perlu bermula kembali daripada bawah. Nak seribu daya, tak hendak sejutalah dalihnya.

Taknak gerak, atau pun lebih sayangkan dunia?



Atau, dunia dah hinggap di hati?



Kau sedar, kau tahu macam mana nak capai rasa nikmat tu. Macam dulu.

Kau rasa payahnya macam mana.

Maka, berusahalah!

Syurga tu mahal. Maka itulah bayarannya, usaha untuk gapai nikmat beribadat. 

Sincerely, oci.



thanks reading my diary

0 Smile for me♒: