Sunday, 24 May 2015

Small World

Bila dah makin membesar, dah makin meninggalkan dunia teen.
I mean, lepas ni dah takde sentence of teen at your level of age (twenty, seventy etc.)

Kita semakin tua, bumi lagilah semakin tua.
Kiamat yang entah datangnya bila takboleh dijangka.
(Dan, bila semakin tua ni. Harapnya semakin matang)

Kita akan makin ramai kenal orang. Sampaikan satu tahap, sahabat-sahabat yang kita kenal sekarang macam main pusing-pusing je. Maka akan keluar sentence-sentence macam;

Laaaa. Kau rapat dengan dia rupanya”
“Ya Allah. Dia bedmate aku dulu”
“Seriously? Dia satu kompeni dengan aku masa PLKN dulu”
"Bae, betullah. Dialah bestfriend aku"

Yang paling-paling cliché dan dah tahap hilang title mainstream adalah;

“Bae, WHAT A SMALL WORLD” sambil senyum.

العالم الصغير

Tapi,
walaupun dunia ni tersangatlah kecil, perjalanan tetap terasa panjang dan memenatkan.
Kadang-kadang terasa amat menyakitkan.

Perjalanan ini takkan terhenti selagi kita belum bertemu Illahi.
Perjalanan ini diperlukan untuk mengumpul bekalan ke negeri abadi.
Perjalanan ini jangan disia-siakan dengan kecintaan pada dunia.

Kerana kelak, kau juga akan merana.

Teruskanlah perjalanan hidup walau pun ianya terasa pahit.
Sebab dunia ni bukanlah tempat berehat.

Dunia yang kecil ni, gunakanlah sebaiknya untuk mengembara.
Mengembara ilmu dunia dan ilmu akhirat. 

Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Mengasihani,
Kau dakaplah hati-hati kami ya Allah.
Kuatkan kami untuk terus istiqamah di jalanMu.
Tunjukkilah kami jalan yang lurus.

Tetap taklupa, Ramadhan semakin menghampiri.
Akan sempatkah kita berada di dalamNya?

Allahuma balighna Ramadhan, amin.
Datangkanlah kami pada bulan penyucian jiwa(tazkiyatun nafs).

Wait. Before that, lets do this and make it as our routine.

"Before you go to sleep, have a 5-10 minutes 'post-moterm' session with Allah about your day and what have you been doing. InsyaAllah, it helps you to become a focused muslim."


Bi taufik wannajah!

Sama-sama?


thanks reading my diary

0 Smile for me♒: