Friday, 10 March 2017

rindunya sentuhan akhwat

11:00 pm

Esok dah nak start latihan Tempatan. Maka, malamni ada rollcall. Ni baru habis rollcall.
Bestnya latihan, TapI aku rindu sesuatu. Sumpah setiap hari aku rindu.
Sentuhan al-Akh. Memang buku yang sangat kena dengan jiwa. Jiwa yang merindukan suasana usrah, dan semua program-program dakwah dulu.
Aku tekad nak habiskan lagi pembacaan buku ni malam ni. Untuk yang keberapa kali.
Tak, jangan salah anggap.

Aku takpernah lari.

Malahan, cuba nak gapai kembali.

Semakin menjauh. Tu yang aku rasa. Orang lain nampak aku macam biasa.
Gelodak jiwa yang merindui, takde siapa yang tahu. Kecuali Dia.

*nangis

Dalam group usrah, murabbi ana sibuk berbincang mengenai pertemuan syurga mereka malam ni dengan usrahmates.

Mereka berbincang. Aku hanya memerhati. Seen.

Moga janganlah ada yang memberi alasan, aku cemburu.


Datanglah sahabat, walaupun perlu meredah hujan selebat-lebat hujan. Allah panggil, murabbi setia menunggu. Ilmu baru menunggu, syurga dunia. Walaupun nampak kecil, kesannya besar.

Kak Izzi cakap malam ni ada makanan special sikit.

Sebenarnya baru je jumpa semua. Tapi aku terlalu rindu. Maka, tertaiplah sesuatu oleh jari-jemari ini dalam group.

"Bestnyaa"

"Lama takjumpa antunna"

Begitulah macam mana Allah sentuh qalbu setiap hati. Takda pertalian darah pun, malahan bukan jiran sebelah. Bukan kawan satu fakulti. Rumah sewa jauh-jauh.

Yang menyatukan kerana niatNya sama. Allahu inshaaAllah.

Dan kegigihan murabbi yang takpernah lelah nak tarik dan terus tarik. 

Yakinlah, body aku memang tengah berbaris rollcall kat sini. Tapi jiwa aku dibawa ke sana, syurga dunia. 

"Realitinya memang ada akhwat yang pilih untuk jadi alumni, walaupun dah lama atas jalan ini. Jadi, syukurilah nikmat dakwah ini sebab tak ramai yang rasa dakwah ni satu nikmat. Tapi, sayu bila ada anggap itu bebanan. kalau kita bersyukur, sepatutnya syukur itu diterjemah dalam amal kita"

Dakwah tu nikmat. Nikmatilah!

'''''''''''''''''''''''''''''''

K dah lama rasanya taktulis macam ni. Ya Allah berikanlah sebaik-baik kekuatan. Bagaimana kau utuhkan hati aku untuk percaya dan sayangkan agamaMu bertahun-tahun dulu, utuhkanlah juga hati aku untuk sentiasa berada di jalan ini. 

Okay, nak type-off. Esok aku ada baris pagi pukul 5.30 am. Happy training to myself!

Sebelum tidur, baca buku dulu. Laila Saedah!



thanks reading my diary

0 Smile for me♒: